Secretul unei stari bune de sanatate: un job pe care sa-l faci cu placere
Se intampla uneori ca o persoana care munceste foarte mult sa se confrunte cu probleme cardiace - o aritmie sau chiar un infarct usor. Si unei asemenea persoane i se recomanda sa isi incetineasca ritmul de viata, sa ia lucrurile mai usor, sa intre in concediu sau chiar sa renunte la job si sa se pensioneze.
S-ar putea intelege de aici ca munca solicitanta creste probabilitatea ca o persoana sanatoasa sa se imbolnaveasca de inima – un lucru neadevarat si care nu este sustinut de nicio dovada clara. (Desigur, cu totul altfel se pune problema in cazul cuiva care are
deja probleme cardiace si care, normal, trebuie sfatuit sa o lase mai moale cu munca).
Realitatea e ca sunt destule cazuri de persoane care au muncit asiduu pana la varste foarte inaintate, intr-o stare perfecta de sanatate. Actorul american George Burns, de exemplu, decedat la varsta de 100 de ani, obisnuia sa spuna: “Eu nu ma voi pensiona niciodata. Cred ca singurul motiv pentru care cineva ar trebui sa se pensioneze este acela ca a gasit altceva mai placut de facut. Daca iti place ceea ce faci, nu te pensionezi niciodata.”
Cu alte cuvinte, renuntarea la munca este OK doar daca respectiva munca este frustranta, grea si nu este facuta cu placere. In caz contrar, daca munca este interesanta si aducatoare de satisfactii, a renunta la ea este o greseala. Sanatatea cuiva nu se imbunatateste automat daca se pensioneaza si se “linisteste”. “Linistirea” aceasta inseamna o retragere din viata activa, ruperea legaturii cu colegii, pierderea unui anumit statut social, iar aceste lucruri nu au cum sa faca bine.
Violonistul Pablo Casals spunea ca “a te retrage, chiar si pentru un scurt timp, inseamna sa incepi sa mori.”
Revenind, oamenii nu sunt predispusi la boli de inima sau la alt fel de boli pentru ca muncesc mult. Din contra, munca de zi cu zi, facuta cu placere, intr-un mediu prietenos si lipsit de frustrari, este un factor esential pentru o sanatate foarte buna si pentru longevitate. Acesti oameni trebuie incurajati sa fie activi si sa isi pastreze ritmul de viata, nu sa si-l incetineasca!
Si pana la urma, incetinirea ritmului n-ar trebui recomandata niciunui om sanatos, pentru ca nu ritmul este de fapt problema, ci faptul ca persoana in cauza este prinsa intr-o activitate pe care nu o agreeaza si in care nu se poate bucura de niciun fel de progrese.
Recomandarea ar trebui sa fie “Gaseste-ti un loc de munca unde sa te simti bine si unde sa faci ce-ti place! Si pastreaza-ti acel loc de munca oricat de mult poti! A face in fiecare zi ceva care sa iti aduca satisfactii inseamna enorm pentru psihicul tau si, implicit, pentru sanatatea ta!”.
Sursa foto: www. pexels.com