Secolul XIX. Ciocolata. Fabrica Rowntree. Nu te sfii, intra!
ciocolatarowntreemigdalefabrica de ciocolatacum se face ciocolata
Cineva s-a strecurat in fabrica de ciocolata a lui Willy Wonka si a luat in secret cateva fotografii.
Fabrica Rowntree este un loc de munca ideal pentru amatorii de dulciuri. Compania a venit cu o idee, de a solicita fostilor lucratori, in special femei, sa vina sa ajute la festivitatile de aniversare a 150 de ani de existenta.
In prezent, firma este detinuta de Nestle care vrea ca personalul din anii '30 - '40 sa contribuie la realizarea unui carti despre viata in faimoasa fabrica.
Fotografiile au fost descoperite recent si arata cum se muncea in fabrica la inceputul secolului XIX. Actionarii familiei si-au adus propria forta de munca si multe alte lucruri care ii diferentiaza de epoca victoriana, iar personalul fabricii se putea bucura de biblioteca, sala de dans, targuri, camine, teatru, piscina, banca, dentist, teren de sport si alte dotari.
Unele fotografii dateaza din 1870 si arata barbati care fierbeau fructe pentru pastele firmei celebre, sunt poze cu femeile care se ocupau de migdale si barbatii care taiau martipanul si bucatile enorme de ciocolata in depozit.
Nu lipsesc pozele in care sunt surprinse stivele uriase de pungi cu bomboane cu cacao sau zahar topit. Exista, de altfel, si o poza cu o tanara care a mers impreuna cu mama ei la interviul de angajare la fabrica.
Iar cartea nu va intarzia sa apara, numai ca "sunt in cautarea unir femei care au lucrat la fabrica Rowntree intre anii 1930 - 1940 sau macar a rudelor", spune Neil Hanson, autorul cartii.
"Am gasit deja cateva povesti minunate si sunt sigur ca exista mai multe. Ideea este sa spui povesti din acel timp pentru a arata acum care erau rolurile femeii in gospodarie si care erau la locul de munca, mai ales ca au trecut printr-o transformare majora", continua Hanson.
"Rowntree a fost condusa de convingerile Quakerilor si au fost in prim plan, lasand femeile sa sparga plafonul de sticla si sa devina supraveghetori".
"Au exista femei supravegheate de alte femei. Pana la inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial, Rowntree nu angaja femei casatorite.
"A fost credinta lor reala cum ca munca la domiciliu era atat de grea incat nu puteau avea acelasi randament la locul de munca. Dupa razboi, insa, starneau compasiune femeile cu copii si a fost introdus un schimb de seara pentru ca femeile sa lucreze cateva ore dupa ce barbatii se intorc acasa".