Schimbarile climei pe Glob vor fi dramatice
schimbari climaticesaracieincalzire globalacalota glaciara
Un raport al Bancii Mondiale arata ca toate natiunile globului vor suferi de pe urma incalzirii globale. Cele mai sarace tari ale lumii vor fi cel mai dur lovite de penuria de mancare, cresterea nivelului marii, cicloane si seceta.
Efect devastator al incalzirii climei
Banca Mondiala a adoptat o pozitie mai agresiva sub conducerea presedintelui Jim Yong Kim, pentru a determina liderii statelor de pe Glob sa adopte o atitudine pro-activa in privinta efectelor incalzirii globale, conform agentiei Reuters .
Liderul Bancii Mondiale a declarat ca: "Nu vom pune capat saraciei daca nu abordam schimbarea globala. Este una dintre cele mai mari provocari la adresa justitiei sociale de astazi". Raportul intitulat "Dati in jos caldura" subliniaza impactul devastator al unei lumi mai calde cu circa 4 grade Celsius, pana la sfarsitul acestui secol.
Este un scenariu probabil, daca vor continua politicile actuale, avertizeaza raportul Bancii Mondiale.
Potrivit expertilor, schimbarile climatice globale au deja efecte negative semnificative: calota glaciara din zona arctica a atins un nivel minim record in luna septembrie a.c. , iar seceta si canicula au lovit zone precum SUA si Rusia, mai des decat in alti ani.
Raportul Bancii Mondiale arata ca astfel de fenomenele meteorologice extreme ar putea deveni din ce in ce mai periculoase, in conditiile in care temperaturile pe glob vor creste cu 4 grade celsius si daca tarile nu-si respecta angajamentele de a reduce emisiile de gaze de sera.
Foamete si saracie pe Glob
Expertii apreciaza ca si in conditiile in care aceste angajamente sunt respectate complet, planeta tot se va incalzi cu 3 grade Celsius, pana in 2100.
Prognoza studiului mentionat, indica faptul ca odata cu incalzirea climei, nivelul apelor marii ar putea creste cu pana la un metru, inundand orasele situate in apropierea tarmurilor marilor si oceanelor. In plus, lipsa apei si micsorarea productivitatii agricole ar conduce la foamete si saracie in mai multe regiuni ale globului.
Potrivit expertilor, valuri de caldura extrema ar putea devasta zone intinse din orientul Mijlociu si pana in SUA. Cea mai calduroasa luna iulie in Mediterana ar fi cu 9 grade Celsius mai fierbinte decat in zilele noastre, adica locuitorii acestor regiuni se vor simti la fel ca in desertul libian.
Efectul schimbarilor climatice ar fi devastator, iar oamenii ar putea sa nu se adapteze la acestea, arata John Schellnhuber, director al Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic. Savantul a pregatit, impreuna cu Climate Analytics, raportul pentru Banca Mondiala.
"Daca te uiti la toate aceste efecte impreuna, ca si organele care coopereaza intr-un trup de om, poti sa realizezi accelerarea dilemei. Imaginea creata astfel este un loc unde lumea nu doreste sa mearga", a avertizat Schellnhuber.
Raportul a fost publicat inainte de summit-ul care se va derula la Doha, in Qatar, intre 26 noiembrie si 7 decembrie. In context, tarile participante intentioneaza sa extinda Protocolul Kyoto, planul actual de reducere a emisiilor de gaze de sera, care expira la sfarsitul acestui an.