Sampania este un tip de vin spumant produs in regiunea Champagne din Franta. Este o bautura produsa in mod obisnuit doar din cateva soiuri de struguri, printre care se numara Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Meunier. Desi nu toate aceste soiuri sunt albe, sampania clasica este de culoare deschisa, pentru ca metodele de extractie a sucului sunt concepute astfel incat sa reduca la minimum contactul dintre acesta si coaja boabelor de strugure.
Sampania si vinul spumant sunt acelasi lucru. In al doilea stadiu de fermentare, se adauga in vinul alb zahar si drojdie, rezultand faimoasele bule. Sampania este un produs cu denumire de origine controlata, respectiv un vin spumant care este produs doar in regiunea franceza Champagne. Astfel, se poate vorbi despre sampanie Moet & Chandon, Veuve Clicquot, Laurent Perrier, Dom Perignon, pentru ca acestia se numara printre producatorii din regiunea Champagne. Toate celelalte branduri de bauturi similare pot folosi doar denumirea de vin spumant.
Persoana careia ii este atribuita producerea primei sampanii este un calugar benedictin aproape orb, Dom Pierre Perignon, care a trait in secolul al 17-lea. Acesta se ocupa de cramele din regiunea Champagne, iar la un moment dat s-a trezit ca ii fermentase vinul din cauza unor schimbari bruste de temperatura. S-a simtit initial frustrat de prezenta bulelor, dar, apoi, a lucrat la imbunatatirea tehnicii si a obtinut prima sampanie. In prezent, Dom Perignon este unul dintre cele mai celebre branduri de sampanie de lux.
Sampania este efervescenta, dar este interesant de stiut ca sunt aproximativ 49 de milioane de bule intr-o sticla de dimensiuni standard. La fiecare secunda, sampania genereaza 30 de bule, iar bautura este de trei ori mai gazoasa decat berea. Totodata, calitatea unei sampanii este data si de marimea bulelor, respectiv cu cat sunt mai mici, cu atat bautura este mai fina.
Presiunea dintr-o sticla de sampanie este de trei ori mai mare decat intr-un cauciuc de masina, motiv pentru care, la inceputuri, fabricarea sampaniei era o meserie periculoasa. De aici si denumirea pe care sampania a primit-o, "vinul diavolului". Cei care o produceau purtau adesea o casca din fier pentru a se proteja de eventuale accidente.
Presiunea ridicata din sticla face ca dopul, odata deplasat, sa sara cu viteza mare. Poate atinge chiar 64 de kilometri pe ora. Se pare ca acesta este motivul pentru care dopul de sampanie ucide anual mai multi oameni decat o fac paianjenii veninosi. Iar o treime dintre decesele provocate anual de lovitura cu dopul unei sticle de sampanie sunt inregistrate la nunti.
Desi consumul de alcool este considerat responsabil pentru distrugerea celulelor neuronale, potrivit unor noi studii, consumul saptamanal a 1-3 pahare de sampanie poate, de fapt, contracara pierderile de memorie si preveni maladiile neurodegenerative, precum dementa. Beneficiile vin din fenoli, compusi din sampanie, care protejeaza proteinele asociate memoriei.
Designerul Alexander Amosu s-a asociat cu compania Swarovski pentru a crea cea mai scumpa sticla de sampanie pentru un client privat care a dorit sa ramana anonim. Sticla sampaniei Taste of Diamonds a fost realizata din aur de 18 carate si decorata cu un diamant alb de 19 carate. Ambalajul a costat cel mai mult din suma de 2,07 milioane de dolari.
Un pahar de sampanie contine mult mai putine calorii decat alte bauturi alcoolice, aproximativ 60. De exemplu, un pahar de gin si tonic contine de sapte ori mai multe calorii decat unul de sampanie. Acesta este motivul pentru care sampania face parte din dieta multor supermodele.
Sursa foto: Pexels.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212