Romfilatelia marcheaza centenarul nasterii Sfantului Ioan Paul al II-lea cu o emisiune de marci postale
centenar papa ioancentenar papaemisiuni romfilateliatimbre papa ioan
Pentru a sarbatori un secol de la nasterea Papei Ioan Paul al II-lea (1920-2005), canonizat de Biserica Catolica in 2014, Romfilatelia introduce in circulatie luni, 18 mai 2020, emisiunea de marci postale Centenarul nasterii Sfantului Ioan Paul al II-lea.
Pe timbrul emisiunii de marci postale, cu valoarea nominala de 8,50 lei, este ilustrat Papa Ioan Paul al II-lea in vesminte liturgice, tinand in mana stanga carja pastorala, iar pe cap are asezata mitra.
Pe colita dantelata a emisiunii, avand timbrul cu valoarea nominala de 29 lei, este ilustrat Papa Ioan Paul al II-lea, atat in vesminte liturgice, cat si in reverenda alba, alaturi de Bazilica Sfantul Petru din Roma si celebra statuie Pieta realizata de Michelangelo Buonarroti.
Albumul filatelic, realizat intr-un tiraj limitat de 311 exemplare, este echipat cu blocul special de doua timbre nedantelate impreuna cu plicul "prima zi" al emisiunii cu stampila "prima zi" aplicata in clar in folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 311.
Romfilatelia multumeste Nuntiaturii Apostolice in Romania si Monseniorului Ionut-Paul Strejac, Prelat de Onoare al Sanctitatii Sale, pentru sprininul acordat la realizarea acestei emisiuni de marci postale.
Emisiunea de marci postale Centenarul nasterii Sfantului Ioan Paul al II-lea este disponibila, de astazi, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.
Emisiunea este completata de plicul prima zi , in coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta, colita dantelata si bloc special de doua timbre nedantelate.
La 18 mai 1920, intr-o familie modesta din localitatea Wadowice, Polonia, s-a nascut Karol Jozef Wojtyla, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea.
Potrivit Romfilatelia, trecerea prin lume a acestui om intre oameni se inscrie la loc de cinste in istoria Poloniei, a Europei, a catolicismului si a atmosferei apasatoare cauzata de totalitarismele de trista amintire: fascismul, nazismul si comunismul
Pentru Karol Wojtyla, totul a inceput in localitatea Wadowice: viata, scoala, teatrul si preotia. In 1942, a inceput clandestin studiile teologice, Polonia fiind sub ocupatie nazista. In paralel, scrie poezii si piese de teatru, interpretand ca actor amator, roluri in piese de top ale dramaturgiei poloneze si universale.
Hirotonit preot isi continua studiile doctorale la Roma (1946-1948). Dupa sustinerea doctoratului la Cracovia, devine conferentiar universitar si avanseaza in cariera ecleziastica de la preot la episcop, la arhiepiscop si cardinal.
La 16 octombrie 1978, este ales Papa, primul de alta origine decat cea italiana, de la Papa Adrian al VI-lea, din 1522.
Pontificatul sau de 26 de ani (1978-2005) este considerat al treilea ca durata in istoria Bisericii Catolice, dupa Sfantul Petru, estimat intre 34 si 37 ani si Pius al IX-lea (31 de ani).
La 13 mai 1981, zi in care Biserica catolica o sarbatoreste pe Sfanta Fecioara Maria de la Fatima, in mijlocul unei multimi de credinciosi adunati in Piata Sfantul Petru, Papa Ioan Paul al II-lea a fost victima unui atentat comis de Mehmet Ali Agca, care a tras cu pistolul din apropiere.
Ranit grav, Papa a supravietuit, ca printr-un miracol socotit a fi interventia Fecioarei Maria, definita astfel de marele Pontif: "o mana a tras cu glontul, alta i-a modificat traiectoria". Credincios devotat fata de Preasfanta Fecioara Maria, Papa Ioan Paul al II-lea a inscris in stema pontificatului sau litera majuscula M, definitie a numelui Maria.
Personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea (filosof, teolog, poet, dramaturg) a fost puternic implicata in istoria umanitatii, unde s-a vrut si a fost "inainte de toate pastor", actionand cu intelepciune si curaj pentru ca libertatea sa fie coordonata cu raspunderea, in favoarea unui parteneriat intre Cultura si Biserica. A promovat ecumenismul, favorizand unitatea crestina intre catolicism si ortodoxie, si nu in ultimul rand, dialogul cu alte religii, in special cu cea mozaica.
Inca de la inceputul pontificatului, Papa Ioan Paul al II-lea a condus o puternica actiune politica si diplomatica impotriva comunismului, fiind considerat unul dintre artizanii caderii comunismului.
O punte trainica intre Papa Ioan Paul al II-lea si spiritualitatea romanilor crestini ortodocsi este sublim definita dupa vizita din 1999: "Am dorit cu acest pelerinaj sa aduc un omagiu poporului roman si originilor lui crestine. In decursul secolelor, seva radacinilor crestine a alimentat prin numerosi martiri si marturisitori ai credintei, o nesecata vena de sfintenie. Tie, cereasca mama a sperantei, iti incredintez, indeosebi, familiile si tinerii care sunt viitorul iubitului popor al
Romaniei".
Referitor la aceasta vizita, omul simbol al credintei si iubirii de semeni marturisea: "Gandul meu se intoarce mereu, cu vie emotie, la vizita pe care, cu voia lui Dumnezeu, am avut ocazia sa o efectuez in Romania. A fost vorba de un eveniment cu dimensiune istorica, fiind prima mea calatorie intr-o tara unde crestinii sunt, in majoritate ortodocsi".
Pe 1 mai 2011, Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat in cadrul unei ceremonii impresionante in Piata Sfantul Petru din Roma, fara a se mai astepta cinci ani, asa cum prevad canoanele Bisericii catolice. Pe 27 aprilie 2014, a avut loc ceremonia de canonizare, la care a asistat un milion de credinciosi din intreaga lume, alaturi de 150 de cardinali, o mie de episcopi si peste 6.000 de preoti.
Sfantul Ioan Paul al II-lea este sarbatorit in calendarul bisericii catolice pe 22 octombrie, data la care a inceput pontificatul sau, in 1978.
Foto: facebook romfilatelia