Romanii, printre cei mai PREOCUPATI europeni de SCHIMBARILE CLIMATICE
climaincalzire globalaschimbari climaticesummit nato
Romanii si italienii sunt europenii care se tem ce mai mult de consecintele schimbarilor climatice. Modificarile climatice reprezinta un subiect sensibil pentru toti liderii lumii, care incearca sa promoveze politici de protejare a mediului inconjurator cat mai eficient posibil. Europenii acorda si ei importanta acestui fenomen, in special in Romania si Italia, arata studiul "Traind in Europaâ€. Pentru aceasta analiza, E.ON si KantarEMNID au chestionat aproximativ 10.000 de persoane din Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Romania, Suedia, Turcia si Regatul Unit.
Topul clasamentului cu cei mai injorati cetateni cu privire la schimbarile climatice este condus de italieni. Astfel, 58% dintre italieni se vad neputinciosi in fata modificarilor climatice care pot avea consecinte nefaste pentru Pamant si le pot afecta radical stilul de viata si sanatatea.
La o distanta mica, de doar doua procente, se afla romanii. 56% dintre romanii chestionati au si ei aceleasi motive de ingrijorare. Schimbarile climatice ii preocupa si se gandesc cu teama la urmarile acestora.
La polul opus al clasamentului se afla nemtii. Mult mai relaxati decat suntem noi si italienii, nemtii nu prea isi bat capul cu schimbarile climatice. Aici, 21% dintre cei chestionati se simt bine sau foarte bine protejati, in timp ce 40% cred ca sunt mai mult sau mai putin aparati in fata provocarilor de mediu.
In medie, numai 22% dintre europeni se considera protejati in fata consecintelor negative ale schimbarilor climatice.
Schimbarile climatice sunt provocarea societatilor moderne. Clima se schimba sub ochii nostri si vedem cum, de la an la an, strctura anotimpurilor se modifica, apar fenomene meteorologice noi, extreme, si temperaturile se modifica si ele, nemaifiind vorba despre o raportare la niste standarde stiute de zeci de ani.
Efectele schimbarilor climatice sunt devastatoare. Ele afecteaza atat fauna, flora, atmosfera, cat si mediul de viata, calitatea vietii, sanatatea oamenilor.
Este nevoie de o politica mondiala sustinuta si eficienta, care sa lupte impotriva emisiilor de gaze cu efect de sera, principala cauza a fenomenului incalzirii globale. Acest subiect este dezbatut la Summit-ul NATO de la Madrid, care are loc intre 2 si 19 decembrie.