Romania si Bulgaria sunt cele mai bogate state europene in sturioni pentru caviar
icre negresturionicaviar
Datele World Wild Found arata ca Romania si Bulgaria detin cea mai mare populatie naturala de sturioni, din Uniunea Europeana, dupa ce au fost cei mai importanti exportatori de caviar provenit de la sturionii salbatici din zona Dunarii.
Prohibitia la sturion a fost introdusa in Romania in 2006, iar in Bulgaria in 2011.
Franta si Germania sunt cei mai mari importatori de caviar, din Europa, iar, la nivel mondial, Uniunea Europeana, SUA si Elvetia importa 81% din totalul comertului legal international.
Cu prilejul lansarii proiectului "Protejati sturionii, cel mai valoros dar al naturii", ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a spus ca, personal, opteaza pentru continuarea prohibitiei la sturioni, pana cand sturionul din Lunca Dunarii va fi, ca stoc, la nivelul anilor 1990.
Potrivit Raportului "Comertul ilegal cu caviar in Bulgaria si Romania", realizat de World Wild Found, 83% dintre pescarii de pe Dunare si din Delta Dunarii considera ca pescuitul de sturioni nu este o amenintare pentru prezervarea speciei, desi 67% cred ca stocurile au o tendinta de scadere.
De asemenea, 68% dintre pescari nu elibereaza sturionii, cu toate ca este in vigoare interdictia de a pescui aceasta specie, iar 94% dintre pescari ar coopera cu autoritatile, conditia fiind ca si acestea sa respecte legea.
Numai 45% considera ca denuntarea braconierilor este eficienta pentru oprirea pescuitului ilegal la sturion, iar 39% au raspuns ca o denuntare ar fi inutila.
Raportul mai arata ca prohibitia, ca unica solutie pana acum, este privita cu reticenta de pescari, desi 90% declara ca o respecta si sunt de acord ca sturionii au nevoie sa fie protejati pentru a supravietui.
87% dintre pescari isi doresc ca prohibitia sa inceteze cat mai repede, iar 96% vor sa pastreze traditia de pescuit sturioni.
Potrivit coordonatorului de proiect in Romania, Cristina Munteanu, cercetarile demonstreaza ca prohibitia, chiar si sustinuta prin sanctiuni mai aspre, nu este suficienta pentru protejarea acestor specii.
Prin proiectul Life plus, WWF Romania are ca tinta crearea, pana in 2015, a conditiilor viabile pentru populatiile de sturioni din Dunare, printr-o mai buna colaborare intre autoritati si pescari.
Sturionii, singurii pesti care furnizeaza caviarul autentic, pot ajunge pana la marimea unui autobuz si pot cantari peste 1.500 de kilograme.