Romania mai detine un record nedorit: locul doi la numarul de morti din accidente rutiere
accidente autodecese romania
O statistica a Comisiei Europene arata ca tara noastra are o rata de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, fiind depasita numai de Letonia, cu 106 de persoane decedate la un milion de locuitori in ceea ce priveste numarul de morti din accidente rutiere, in 2014, in statele membre ale Uniunii Europene (UE).
Media este de 50,5 persoane decedate la un milion de locuitori, iar Malta, Olanda, Suedia si Marea Britanie continua sa raporteze cele mai mici rate de decese din accidente rutiere, cu sub 30 de persoane decedate la un milion de locuitori.
La polul opus, Bulgaria, Lituania, Romania si Letonia raporteaza peste 90 de persoane decedate la un milion de locuitori.
Comisia Europeana atrage atentia ca, dupa doi ani de scadere semnificativa a numarului de persoane care au decedat in accidente rutiere pe drumurile europene, cifrele pentru anul trecut sunt dezamagitoare.
In 2014, comparativ cu 2013, numarul de decese din accidente rutiere a scazut cu numai aproximativ 1%, dupa scaderi de 8%, in 2012 si 2013.
In cazul Romaniei, numarul de morti din accidente rutiere a scazut cu 24%, intre 2010 si 2014, si cu numai 2%, intre 2013 si 2014.
"Este greu de acceptat ca aproape 70 de europeni mor zilnic pe drumurile noastre si mult mai multi sunt grav raniti. Cifrele publicate astazi ar trebui sa fie un semnal de alarma.
Trebuie sa ne extindem eforturile in urmatorii ani pentru ca sa putem atinge tinta propusa la nivelul UE privind injumatatirea numarului de decese rutiere pana in 2020", a declarat comisarul european pentru Transport, Violeta Bulc, citata de Agerpres.
Un total de 25.700 de decese rutiere au fost raportate, in 2014, in cele 28 de state membre ale UE.
Chiar daca este vorba de o cifra in scadere cu 18,2% (5.700 decese) comparativ cu 2010, tinta de injumatatire a numarului de decese rutiere nu a fost atinsa.
Insa, unele tari au facut progrese peste media UE, in special Grecia, Portugalia, Spania, Danemarca, Croatia, Malta, Cipru si Romania, cu o scadere de 24%.