Romania are 42.000 de km patrati de arii protejate
arii protejatenatura 2000biodiversitatesituri naturale
109 situri naturale din Romania au fost adaugate in reteaua Natura 2000, care cuprinde zonele protejate ale Uniunii Europene, pentru conservarea biodiversitatii. Tara noastra poseda in prezent, o suprafata de circa 42.000 de km patrati de arii protejate.
Romania, tara cu cea mai mare extindere terestra a sit-urilor
Aproximativ 25.000 de km patrati de regiuni europene cu o valoare inestimabila au fost incluse recent in reteaua Natura 2000, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Reprezentantii comisiei au aprobat in mod oficial includerea in retea a altor 235 de situri propuse de statele membre pentru a fi recunoscute ca “situri de importanta comunitara”.
Statele membre au la dispozitie sase ani pentru a aplica masurile necesare pentru a proteja aceste situri. Ultima actualizare a sit-urilor protejate acopera toate regiunile biogeografice ale retelei: regiunea alpina, atlantica, a Marii Negre, boreala, continentala, mediteraneana, panonica si de stepa.
In prezent, Natura 2000 acopera 17,9 % din suprafata terestra a UE si aproximativ 4 % din suprafata sa marina. Principalele tari vizate de extinderea retelei sunt Regatul Unit, Romania, Letonia, Italia, Suedia, Bulgaria, Danemarca, Franta, Slovacia, Estonia si Malta.
Cea mai mare extindere a retelei terestre a avut loc in Romania, unde au fost adaugate 109 situri si au fost extinse mai multe arii existente, astfel incat suprafata totala a acestora acopera, in prezent, aproape 42 000 km
2.
Aceste zone cuprind habitate de pajiste si padure bogate in diferite specii, esentiale pentru multe animale si pasari rare sau pe cale de disparitie, inclusiv lilieci si amfibieni.
Regiunea Dogger Bank din Regatul Unit, cel mai important sit adaugat in 2012
Impreuna cu alte situri propuse de Bulgaria si Republica Slovaca, noile situri Natura 2000 din Romania ofera, de asemenea, o mai buna protectie pentru bogata fauna piscicola endemica din bazinul Dunarii.
De asemenea, potrivit Comisiei Europene, cea mai importanta regiune adaugata in acest an este Dogger Bank din Regatul Unit, o zona marina cu bancuri de nisip submarine, situata in partea centrala a Marii Nordului.
Impreuna cu situri invecinate din Germania si Tarile de Jos, aceasta arie protejata formeaza un vast sit transfrontalier Natura 2000, acoperind peste 18 000 km
2. Principalele zone adaugate din Marea Baltica au fost siturile marine desemnate de Suedia si Letonia.
Acestea cuprind habitate de recif si bancuri de nisip care constituie zone vitale de hrana pentru foci si pesti migratori. Cele 10 situri acopera o suprafata marina de aproape 4 000 km
2.