Nascuta la Bucuresti in urma cu mai bine de un secol si jumatate, Sarmiza Bilcescu este considerata una dintre femeile care au schimbat cu adevarat lumea in care traim. Si-a dorit mult sa fie avocat, insa chiar dupa ce a fost admisa in Barou s-a vazut nevoita sa se retraga, neapucand sa profeseze niciodata.
A fost prima femeie avocat din Romania, iar mai apoi prima femeie din Europa care si-a obtinut licenta in drept la Universitatea din Paris. Totodata, Bilcescu a fost si prima femeie din intreaga lume cu un doctorat in drept. Astfel, Sarmiza Bilcescu a devenit rapid un model pentru multe femei din toate colturile lumii, nu putine fiind cele care si-au dorit sa o urmeze din punct de vedere profesional.
S-a nascut la data de 27 aprilie 1867 in Bucuresti, facand parte dintr-o familie buna. Tatal ei, Dumitru Bilcescu, a fost sef al Controlului Financiar in vremea domnitorului Barbu Stirbey. A fost atrasa de stiintele juridice, fiind clar pentru ea ca acesta este domeniul in care vrea sa se specializeze si sa profeseze mai apoi. In 1887 si-a obtinut licenta in stiinte juridice, acesta fiind doar primul pas facut intr-o cariera de exceptie.
In 1890, Sarmiza Bilcescu a devenit prima femeie din Europa care a obtinut un doctorat in drept, la Universitatea din Paris, cu lucrarea “De la condition legale de la mere” (“Conditia juridica a mamei”). Erau niste vremuri in care concurenta era acerba in cadrul universitatii franceze, peste 70% dintre studente provenind din alte tari. Totodata, a fost si prima femeie din intreaga lume cu un doctorat in drept.
In urma unei campanii derulate in favoarea sa de juristul roman Constantin Dissescu, Bilcescu a fost admisa in Baroul Ilfov, care in acele vremuri includea si Bucurestiul. Desi si-a dorit mult o cariera in domeniu, Sarmiza Bilcescu nu a practicat niciodata avocatura. Si asta pentru ca la sase ani dupa ce a fost admisa in Barou s-a maritat cu Constantin Alimanisteanu. Astfel, ea s-a retras in cele din urma din avocatura.
Nu s-a retras insa din viata publica, continuand sa fie activa in cercurile feministe ale acelor vremuri. Spre exemplu, s-a numarat printre fondatoarele Societatii Domnisoarelor Romane, o organizatie care avea ca scop sa lupte pentru cresterea gradului de educatie in randul femeilor din tara noastra.
Ultimele NOUTATI
Bitcoin scade la 81.000 de dolari dupa anuntul facut de Trump: pietele reactioneaza negativ
Insolventa si falimentul bat la usa acestor firme. Care e industria care de-abia mai respira si cere ajutor urgent de la stat
Reguli noi pentru Family Start si Student Invest: ce conditii trebuie sa indeplinesti sa iei credite cu dobanzi mici pentru nevoile personale
10 IDEI DE AFACERI CARE POT FI PORNITE CU INVESTITII ZERO
Cum sa pui bani deoparte in fiecare luna: 5 pasi simpli pentru a economisi cu cap
Partenerii nostri
CNPP - pensia medie in Romania a ajuns la aproape 2.800 de lei
Taxa pe stalp: Guvernul a decis reducerea si aplicarea diferentiata a cotelor de impozitare
Acordare imprumut administrator: Atentie la plafonul de 5.000 euro prevazut de Legea nr. 31/1990!
Inregistrarea marcii la OSIM - Protejeaza-ti afacerea legal si eficient
Banca amendata GDPR pentru Polite de asigurare emise ilegal, fara acordul clientilor
Certificat de sarcini: Evita riscurile si asigura-te ca imobilul este fara datorii