Cunoscuta drept prima femeie careia i s-a permis sa practice avocatura in Romania, Ella Negruzzi a fost unul dintre personajele marcante ale secolului trecut. Fiica a scriitorului Leon Negruzzi, Ella Negruzzi a fost o militanta feminista si publicista importanta a vremurilor. Si-a obtinut licenta in istorie, filozofie si drept in cadrul Universitatii din Iasi, dupa care a devenit prima femeie din tara care a obtinut dreptul de a pleda in Barou la Galati si Iasi.
S-a nascut la 11 septembrie 1876 in regiunea Moldovei, in satul Hermeziu. A provenit dintr-o familie buna, tatal ei fiind cunoscutul scriitor Leon Negruzzi. A fost sora mai mica a generalului Mihai Negruzzi, iar unchiul ei era Iacob Negruzzi, scriitor si presedinte al Academiei Romane. In plus, bunicul ei a fost Constantin Negruzzi, primar al orasului Iasi.
A urmat cursurile fostului Externat Secundar de Fete, actualul Colegiu National Mihai Eminescu. Dupa moartea tatalui ei, si-a continuat studiile la Universitatea din Iasi, acolo unde a invatat istorie, drept si filozofie. S-a casatorit cu George Beldiman, fiul omului politic George Beldiman, insa cei doi au divortat in cele din urma in 1904. Ella Negruzzi nu s-a mai casatorit apoi niciodata.
Dupa absolivrea studiilor la Iasi, in 1913, Ella Negruzzi era prima femeie care a incercat sa se inscrie la examenul de admitere in avocatura. A fost acceptata initial, insa in cele din urma cererea ei a fost respinsa pe motiv ca femeilor nu li se permitea sa profeseze in spatiul public si in mod specific sa practice dreptul. Decizia Baroului a iscat o intreaga controversa, numeroase voci din societate sustinand ca o asemenea practica nu este normala.
A mai depus alte doua cereri si s-a luptat cu sistemul in incercarea ei de a profesa dreptul, insa fara succes. In cele din urma, Ella Negruzzi a depus o noua cerere in judetul Ilfov, acolo unde in cele din urma i s-a permis sa dea examenul. In cele din urma, la sase ani de la prima incercare, Ella Negruzzi a devenit prima femeie careia i s-a permis sa practice avocatura in Romania.
A inceput sa practice avocatura la Galati, insa in cele din urma s-a mutat la Bucuresti. In acelasi timp, si-a continuat si activitatile feministe, devenind in timp o scriitoare care aborda problemele care limitau participarea femeilor. A lucrat, de asemenea, pentru a pune la punct o retea de scoli profesionale in zonele rurale pentru ca femeila sa aiba mai multe oportunitati de angajare. A pledat chiar si pentru educarea si reabilitarea prostituatelor.
Atunci cand se lucra pentru Constitutia Romaniei din 1923, Ella Negruzzi a luptat intens pentru ca femeile sa fie recunoscute ca actori politici. In cele din urma, s-a alaturat Partidului National Taranesc. Apoi, a participat la alegerile locale din Bucuresti, alaturi de alte feministe ale epocii devenind una dintre primele sase femei alese pentru a ocupa functia de consilier municipal in Bucuresti.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212