Ana Aslan s-a nascut in ianuarie 1897 intr-o familie de armeni din Braila, printre rudela sale regasindu-se mai multi intelectuali. Probleme au existat insa in familia ei, averea parintilor scazand considerabil dupa mai multe investitii nefericite si din cauza pasiunii tatalui ei pentru jocurile de carti. Toti cei patru tineri ai familiei au urmat insa cursuri la nivel inalt: baietii au devenit ingineri chimisti, licentiati la Dresda, in timp ce sora mai mare a Anei s-a remarcat prin talentul pe care il avea la pictura.
Ana, cel mai mic copil al familiei, a fost profund marcata de moartea tatalui ei. El s-a stins din viata atunci cand Ana avea numai 13 ani. Marcata de eveniment, Ana a inceput sa arate o preocupare fata de gerontologie, ea incercand sa inteleaga sensul vietii si batranetea. Familia Aslan s-a mutat la Bucuresti, drept pentru care si Ana s-a mutat cu studiile la Scoala Centrala.
Isi dorea sa devina pilot, insa totul s-a schimbat in clasa a VIII-a, atunci cand la scoala a studiat autonomia corpului uman. Incepand de atunci, Ana Aslan si-a dat seama ca isi doreste sa devina medic, o meserie care la acea vreme nu era considerata a fi potrivita pentru o femeie. Familia ei s-a opus, iar Ana a apelat la un gest socant: a refuzat sa mai manance timp de trei zile.
In cele din urma, Ana Aslan a inceput studiile in 1915 in cadrul Universitatii din Bucuresti. A terminat studiile sapte ani mai tarziu, timp in care a si lucrat in spitale pentru a se putea intretine. In timpul Primului Razboi Mondial, a fost trimisa la Iasi, acolo unde a ingrijit bolnavii din spitalele militare. S-a intors in 1919 la Bucuresti si a avut sansa de a lucra alaturi de prof. Gheorghe Marinescu, fondatorul scolii romanesti de neurologie. In cadrul examenului pentru postul de medic intern, a ocupat primul loc pe o lista cu 32 de studenti.
Si-a desfasurat mai apoi activitatea in cadrul Spitalului Filantropia si la Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti. Apoi, intre ’45 si ’49 a profesat la Clinica Medicala din Timisoara. A devenit ca femeie primul cardiolog si primul profesor de clinica medicala. In 1952, a fost creat primul institut de geriatrie din lume, fiind condus pentru inceput de C. I. Parhon. Din 1958 insa si pana la moartea sa, timp de 30 de ani, Ana Aslan este cea care conduce institutul.
In activitatea sa, a evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Numeroase personalitati internationale au urmat tratament cu Gerovital, pe lista regasindu-se nume precum cele ale lui Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas sau Salvador Dali. Ana Aslan a inventat, de asemenea, in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu, produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productie industriala in 1980.
Sursa foto: ASLAN
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!