Revolutie in tehnologie: Cum se poate schimba energia viitorului?
proiectsuamilitarenergiesolar
Expertii din SUA au o strategie iesita din comun care ii poate ajuta sa capteze energia solara in spatiu si sa o directioneze pe Terra cu ajutorul unor dispozitive uimitoare.
In acest moment, Pentagonul este unul dintre cei mai mari consumatori de petrol din lume.
In contextul cresterii pretului la aceasta sursa de energie, armata americana isi indreapta atentia catre cea de tip solar, scrie wired.com.
Energia solara ar putea fi folosita in viitor de catre armata SUA, pentru ca are capacitatea de a simplifica numeroase proceduri executate de fortele militare americane.
Expertii militari anunta ca unele misiuni speciale vor putea fi mai eficiente datorita noi tehnologii, caci vehiculele folosite nu ar mai depinde de realimentarea care trebuie facuta aproape zilnic.
Potrivit wired.com, noul proiect de captare a energiei apartine unui organism dedicat cercetarii - Naval Research Laboratory - NRL.
Pana in acest moment, au fost testate doua prototipuri: unul se numeste "modul senvis", mai ales pentru faptul ca intre doua panouri se gasesc toate componentele electrice ale dispozitivului.
Potrivit sursei citate, in partea de sus, acesta are un panou fotovoltaic care absoarbe razele solare, iar sistemul electronic propriu transforma totul intr-o radiofrecventa.
In partea de jos, dispozitivul detine o antena care transfera energia catre o statie aflata la nivelul solului.
Militarii SUA vor ca astfel de module sa fie asamblate de roboti in spatiu, cu scopul de a forma un satelit urias, cu lungimea de cel putin un kilometru.
Sursa citata mai scrie si despre un alt prototip construit de fortele navale americane, care permite captarea unei cantitati mai mari de energie, fara riscul supraincalzirii intregului ansamblu.
Noul proiect prezinta unele avantaje, deoarece acesta capteaza energia Soarelui, fara a intampina dificultati legate de conditiile meteo.
Astfel de proiecte futuriste se inscriu si in planurile unor companii private. De exemplu, cei de la compania americana Pacific Gas&Electric au incheiat un contract pentru achizitionarea unui sistem similar produs de compania Solaren, termenul de finalizare fiind anul 2016.