"Realitatea" consumata in 5 secunde

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Realitatea consumata in 5 secunde "Realitatea" consumata in 5 secunde
de Manager.ro la 12 Mar. 2014
Urmareste-ne pe Google News
regula de 5 secundemancarecontaminarebacteriiuniversitatea aston din marea britanieescherichia colistaphylococcus aureuspaine prajitadulciurigresiealimentesanatateverdictcercetatorispecialisttimpagenti patogenicontaminare

Un aliment, odata scapat pe jos, mai este bun de mancat sau nu?

 
Toata lumea a patit-o. Un moment de graba sau neatentie si... gata. Covrigul, marul sau chiar sandvisul pregatit cu grija zace neputincios pe podea. E acolo, iar tu te uiti la el, intrebandu-te ce sa faci. Il vrei, dar totusi...   
 
Daca ar fi sa intrebi un specialist, te-ar sfatui sa te gandesti mai repede. Sa nu depasesti limita maxima admisibila de timp. Si anume, 5 secunde. Un termen suficient, care, odata "incalcat", te aduce in pragul contractarii tuturor agentilor patogeni din aria de raspandire a sandvisului. 
 
Testul pentru "regula de 5 secunde" este o realitate. Iar "verdictul" a fost dat de o echipa de cercetatori pusi pe treaba de la Universitatea Aston din Marea Britanie .

Regula se poate aplica tuturor alimentelor scapate pe jos. Fara a ne risca nicidecum sanatatea, potrivit dailymail.co.uk.
 
Participante la demonstratie au fost bucatile de paine prajita, pastele, biscuitii si chiar dulciurile lipicioase. Tratate cu "nepasare" la podea intre 3 si 30 de secunde, acestea au scos in evidenta ca timpul este important ca ele sa retina bacteriile, dar si ca tipul pardoselii conteaza, fiind un factor decisiv.
 
Toate alimentele mentionate mai sus au reactionat la fel de bine pe suprafetele carpetate.
Cele mai nocive tipuri de suprafete au fost cele laminate sau cele acoperite cu gresie, cu nivel crescut al transferului bacteriilor pe alimente.
 
Uimitor este faptul ca si alimentele cu grad de umiditate mai mare, cum ar fi pastele sau dulciurile, au confirmat "regula de 5 secunde", un termen de timp optim pentru a nu fi "impodobite" cu bacterii. Pericolul de infestare creste odata cu marirea timpului cat stau in mediul perturbat de agentii patogeni.
 
Cele mai scazute riscuri privind contaminarea, indiferent de podea, o are painea prajita uscata. Sigur, acesta nu e un avertisment de a consuma numai asa ceva! Insa, e de retinut!
 
Monitorizarea a luat in calcul bacterii comune, Escherichia coli (E. coli)  si  Staphylococcus aureus (S. aureus).
 
Investigatiile au dezvaluit si ca 87% din persoanele intervievate ar manca alimente scapate pe jos si chiar au facut deja acest lucru in trecut. Dintre acestea, mai curajoase sunt femeile, in proportie de  55%. Iar 81% din ele actioneaza in termenul cu risc minim. 5 secunde.
 

Ultimele NOUTATI

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus

today13 Ian. 2025
Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv
Life Style

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv

today13 Ian. 2025
Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Economie

Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?

today13 Ian. 2025
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Financiar-Bancar

Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x