Reactorul de la Cernobil, care a explodat in urma cu 35 de ani, s-ar fi reactivat. Expert: Nu putem exclude posibilitatea unui accident
cernobilaccident nuclear
Potrivit unui articol publicat in Science, dupa catastrofa din urma cu 35 de ani, reactorul cu pricina a fost acoperit de un sistem asemanator unui "sarcofag", din beton si otel. Acum, senzorii au inregistrat un numar din ce in ce mai mare de neutroni, ceea ce ar putea fi o reactie de fisiune nucleara, izbucnita intr-o zona inaccesibila a reactorului.
"Este precum jarul dintr-o groapa pentru gratar", sustine Neil Hyatt, chimist de la Universitatea Shefield din Marea Britanie.
Acum, oamenii de stiinta ucraineni incearca sa afle daca reactiile vor disparea de la sine si se vor autodistruge - sau va fi nevoie de o interventie speciala pentru a evita un alt accident.
"Exista multe incertitudini", spune un alt expert, Maxim Saveliev, ISPNPP. "Dar nu putem exclude posibilitatea unui [accident]".
La Cernobil s-a eliberat in aer o cantitate de radiatii de 400 de ori mai mare decat cea a bombelor de la Hirosima si Nagasaki
La 26 aprilie 1986 avea loc cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii la centrala nucleara de la Cernobil, de langa Kiev, in Ucraina.
Urmarile exacte ale dezastrului nu sunt cunoscute nici astazi, dar expertii cred ca in acea fatidica zi cateva mii de oameni au murit, iar peste 70.000 au suferit radiatii grave. In plus, pe o suprafata mare de teren nu se pot face niciun fel de culturi pentru mai bine de 150 de ani.
Raza contaminata a fost de 30 de kilometri si a afectat mai mult de 150.000 de oameni, care au fost mutati definitiv din zona.
Catastrofa de la Cernobil a afectat 19 regiuni din Rusia, cu o suprafata de aproape 60.000 de kilometri patrati si cu o populatie de 2,6 milioane de persoane. Alti 50.000 kilometri patrati din 12 regiuni ale Ucrainei si 46. 500 de kilometri patrati din Belarus au fost contaminati radioactiv. Specialistii spun insa ca efectele radiatiilor se simt inca si astazi.