Proteinele, cheia unei diete eficiente pentru eliminarea kilogramelor in exces
dietaproteineregim alimentardieta atkinsoncontinut nutritionalfactori de riscstudiicercetatoricaloriicheia
Ce spui ca, in loc sa numeri obsesiv caloriile, sa te bucuri de un regim alimentar bogat si totusi sa te subtiezi?
Cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in proteine, bazata pe oua, peste si carne, gestioneaza si previne mai bine obezitatea decat chinul de a prestabili numarul de calorii alocat fiecarei mese.
Profesorul de nutritie David Raubenheimer, de la Universitatea Sydney, coordonatorul unui studiu recent, este de parere ca o dieta cum e Atkins poate ajuta oamenii sa piarda in greutate, insa acest lucru ar putea conduce la multiple probleme de sanatate. Iar noua metoda de alimentare, cu un nivel suficient de proteine pentru a satisface apetitul, exclude aceste probleme printr-un echilibru nutritional corespunzator.
Din cauza modului in care corpul uman prioritizeaza proteinele in fata carbohidratilor si grasimilor, o dieta saraca in proteine mareste tendinta organismului de a consuma mai multe alimente din grupa celor interzise, tocmai in nevoia de a atinge nivelul-tinta al proteinelor, si respectiv, al energiei.
In ultimii 60 de ani, procentul de proteine al dietelor din Vest a scazut, iar cercetatorii sugereaza ca acest lucru ar putea fi cauza cresterii numarului celor care sufera de obezitate.
Proteinele sunt esentiale pentru o dezvoltare sanatoasa a corpului, pentru repararea tesuturilor, precum muschii, inclusiv inima, organele interne si pielea, fiind foarte bune surse de energie.
Rezultatele studiilor recomanda o dieta echilibrata, in care sa fie introduse nu numai carbohidrati si grasimi, dar si alimente bogate in proteine.
Experimentele au fost realizate pe babuini, care traiesc la marginea asezarilor umane, constatandu-se ca in ciuda diferitelor combinatii alimentare zilnice, 20% din necesarul energetic proveneau din proteine. Deci metoda de masurare a continutului nutritional din punct de vedere caloric este mult prea simplista, fiind absolut necesara realizarea unei diete corecte in aportul de proteine, glucide si grasimi.
Profesorul Raubenheimer sugereaza ca regula simpla pentru o alimentatie sanatoasa evitarea alimentelor procesate, eliminarea consumului exagerat de zaharuri, amidon industrial, sare sau alte combinatii de substante.
Un organism sanatos nu inseamna o adaptare la biscuiti, prajituri, pizza sau bauturi care contin zahar. Ci, dimpotriva, toate acestea constituie doar factori de risc pe care ni-i asumam de bunavoie. (Daily Mail)