Principalii candidati la alegerile prezidentiale sunt invitati de Greenpeace la un dialog despre problemele de mediu din Romania
greenpeace romaniadezbatere mediu candidatiprobleme mediu romaniaecologie
Greenpeace Romania ii invita pe cei mai bine cotati candidati la functia de presedinte al Romaniei la un dialog despre masurile concrete pe care acestia le propun pentru protejarea mediului si pentru combaterea crizei climatice in care ne aflam.
Au fost transmise invitatii catre Klaus Iohannis, Viorica Dancila, Dan Barna si Mircea Diaconu.
In intervalul 22 octombrie - 10 noiembrie 2019, candidatii sunt invitati sa raspunda la o serie de intrebari care sa ajute electoratul sa inteleaga mai bine care este viziunea lor si ce solutii propun pentru rezolvarea problemelor de mediu stringente cu care se confrunta Romania. Dialogul va fi moderat de catre Magor Csibi, activist de mediu si fost om politic.
Interviurile vor fi in format video si vor putea fi urmarite pe canalul de youtube al Greenpeace Romania si pe facebook.com/greenpeace.ro/.
Greenpeace atrage atentia ca schimbarile climatice sunt o realitate, lipsa actiunilor ferme a dus la acutizarea efectelor, iar starea curenta este una de criza.
Peste o treime din populatia Uniunii Europene traieste in tari care au declarat deja starea de urgenta climatica, iar conform unui sondaj recent, 8 din 10 romani considera ca Romania este afectata de criza climatica, 96% fiind ingrijorati de posibilele sale consecinte.
Pe plan national, asistam la perpetuarea fenomenului taierilor ilegale masive si la o violenta fara precedent in padurile Romaniei, iar, in acelasi timp, riscam amenzi uriase din cauza poluarii si esecului autoritatilor de a implementa masuri pentru a proteja sanatatea cetatenilor Romaniei.
Potrivit Greenpeace, viitorul presedinte al Romaniei poarta pe umeri responsabilitatea unor masuri urgente, atat pentru protejarea padurilor si biodiversitatii, cat si de adaptare si combatere a schimbarilor climatice.
"Inactiunea Romaniei de pana acum, in contradictie cu tratatele internationale semnate, ne ingrijoreaza. Taierile ilegale si exacerbarea violentei impotriva celor care pazesc padurea sunt fapte la ordinea zilei, iar, de 30 de ani, statul se dovedeste incapabil sa administreze eficient acest domeniu cu rol strategic, atat in economia Romaniei, cat si in prevenirea si adaptarea la schimbarile climatice.
Initiem acest dialog tocmai pentru ca schimbarile profunde pe care le dorim in societatea romaneasca trebuie sa fie si rodul implicarii clasei politice, prin planuri curajoase si masuri decisive care sa protejeze mediul si bunastarea noastra si a generatiilor viitoare", a declarat, Valentin Salageanu, directorul executiv al Greenpeace Romania.