Intr-o perioada in care stiinta nu era un lucru prea obisnuit pentru reprezentantele sexului feminin, o femeie remarcabila din Romania a reusit sa deschida calea pentru viitoarele generatii in acest domeniu. Numele ei este Elisa Leonida Zamfirescu, iar povestea sa de viata este una de curaj, rezistenta si perseverenta.
Elisa Leonida s-a nascut la 10 noiembrie 1887, in localitatea Galati, Romania. Desi avea o pasiune profunda pentru stiinta si inginerie, drumul ei spre a deveni inginer a fost presarat cu obstacole si prejudecati legate de gen. Nu a ajutat-o prea mult nici faptul ca provenea dintr-o familie de ingineri. Bunicul ei matern era inginer, iar fratele ei avea sa devina inginer.
A absolvit Scoala centrala de fete si a luat bacalaureatul la liceul Mihai Viteazul. Apoi, dorind sa ramana in Capitala, a incercat sa urmeze cursurile Facultatii de Drumuri si Poduri, acolo unde se pregateau viitorii ingineri. Cu toate acestea, a fost respinsa din cauza ca era femeie, fiind considerata inadecvata pentru aceasta cariera masculina. Aceasta dezamagire nu a descurajat-o insa, ba chiar a motivat-o si mai tare.
Dorind sa-si urmeze visul de a deveni inginer, Zamfirescu a luat o decizie curajoasa. A plecat in Germania, unde a gasit oportunitatea de a studia ingineria la Universitatea Tehnica din Berlin - Charlottenburg. Aici, ea s-a dovedit a fi o studenta exceptionala, fiind apreciata pentru abilitatile si determinarea sa de a reusi intr-un domeniu predominant masculin.
A absolvit cu licenta in inginerie, specializandu-se in chimie trei ani mai tarziu. In 1912, Leonida Zamfirescu a obtinut diploma de inginer, devenind astfel prima femeie inginer din Europa. Aceasta realizare notabila nu a fost doar o victorie personala, ci si un exemplu de inspiratie pentru femeile din intreaga lume. A deschis usi pentru altele si a demonstrat ca abilitatile si determinarea pot depasi orice obstacol, indiferent de prejudecatile de gen.
Dupa obtinerea diplomei, Zamfirescu s-a intors in Romania, refuzand un loc de munca in Germania. Si-a inceput cariera ca asistent la abia formatul Institut Geologic al Romaniei. Cariera ei a fost insa intrerupta brusc din cauza razboiului, Leonida alaturandu-se Crucii Rosii si conducand mai multe spitale. In 1917, ea a administrat un spital in oraselul Marasesti, spital in care ingrijea victimele bataliei de la Marasesti.
Dupa razboi, Leonida Zamfirescu s-a reintors la Institutul Geologic. In scurt timp a ajuns sa conduca 12 laboratoare si sa participe la studii pe teren, descoperind noi resurse de carbune, sist, gaze naturale, crom, bauxita si cupru. A cercetat productia de sulfat de cupru si a studiat apele minerale din Romania si compozitia apei pentru consum industrial.
In afara orelor de lucru, ea a gasit timpul sa predea fizica si chimia la Scoala de fete Pitar Mos si la Scoala de electricieni si mecanici. A fost prima femeie membra a Asociatiei Generale a Inginerilor Romani (AGIR), precum si membra a Asociatiei Internationale a Femeilor Universitare.
Citeste si Stiai ca filtrul de cafea a fost inventat de o femeie? Bunicii ei detineau o fabrica de bere, afla-i povestea
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si