Presedintele a promulgat Legea sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta RO-ALERT
ro alertavertizare populatieavertizare dezastre
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat luni, doua decrete importante pentru siguranta populatiei.
Primul dintre acestea este Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 72/2017 privind implementarea Sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta
RO-ALERT.
Al doilea este Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 74/2017.
Aceasta OUG priveste desemnarea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) ca unitate de achizitii centralizata pentru achizitia centralizata de autospeciale/ambulante pentru Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare din cadrul IGSU, pentru serviciile de ambulanta judetene si pentru Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.
Citeste si:
Fii pregatit, romane!
Prin RO-ALERT, vor fi transmise populatiei mesaje de avertizare in timp real, prin intermediul tehnologiilor din domeniul comunicatiilor si tehnlogiei informatiilor.
Sistemul va fi pus in aplicare de catre Ministerul Afacerilor Interne prin IGSU, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale si va fi operat de catre structurile operationale cu functionare 24/24 ale IGSU si structurilor subordonate acestuia.
Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situatii de Urgenta va dispune de un terminal cu aceleasi functionalitati.
Secretarul de stat sef al departamentului pentru Situatii de urgenta al MAI este desemnat responsabil pentru coordonarea tuturor activitatilor care privesc finantarea, derularea procedurii de achizitie, livrarea si punerea in functiune a RO-ALERT.
Sistemul RO-ALERT permite transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul retelelor operatorilor de telefonie mobila; transmiterea rapida a mesajelor catre toti utilizatorii din arealul amenintat, chiar in conditii de congestie a retelelor operatorilor de telefonie mobila; afisarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fara a fi necesara vreo interventie a utilizatorului; repetarea ciclica a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile; receptarea mesajelor de avertizare si de catre terminalele aflate in roaming; acuratetea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informatiilor furnizate de surse autorizate.
Consulta ghidul practic pentru contabili referitor la protectia datelor. >>>