Irina Burnaia a marcat istoria aviatiei romanesti prin numeroase realizari impresionante. Ea a reusit sa devina prima femeie aviator care a calatorit peste Carpati, indeplinind o adevarata performanta. Totodata, a obtinut cu succes brevetul de pilot acrobat, reusind sa deschida noi orizonturi in acest domeniu.
O alta premiera notabila in cariera sa a fost efectuarea primei curse internationale. Fara indoiala, Irina Burnaia a fost un model inspirational pentru femeile pasionate de zbor, demonstrand ca talentul si determinarea nu cunosc limite de gen. Contributia ei remarcabila a deschis drumul pentru multe altele intr-un domeniu care anterior era considerat rezervat exclusiv barbatilor.
Crescuta intr-o familie instarita din satul Ciurari, a primit o educatie inalta si a studiat Stiintele Juridice, obtinand dreptul de a practica avocatura. Cu toate acestea, pasiunea ei pentru zbor a dus la abandonarea carierei de avocat dupa ce a simtit senzatia primului zbor cu avionul. Irina Burnaia a devenit astfel un adevarat pionier in pilotajul acrobatic feminin.
Zburand prima data cu avionul la 18 august 1933 intre Bucuresti si Constanta, Irina s-a indragostit de senzatia de a zbura. La cateva zile distanta, l-a cautat pe pilotul Petre Ivanovici, cerandu-i acestuia sa o invete sa zboare. Desi initial s-a aratat sceptic, Ivanovici a acceptat in cele din urma sa o invete pe Irina sa zboare.
Irina Burnaia a obtinut in cele din urma in 1933 brevetul grad I si grad II pentru avioanele de turism, devenind astfel a treia femeie pilot din tara noastra. La acea vreme, Irina nu avea decat 24 de ani. Irina Burnaia a fost prima femeie din Romania care a surolat Muntii Carpati, la bordul unui avion IAR 22.
Un an mai tarziu, alaturi de Petre Ivanovici, Irina a pornit intr-un raid de mare anvergura pe ruta Bucuresti - Cape Town. Nu a reusit sa ajunga decat pana la lacul Victoria, in Africa de Est, insa tot a reusit sa doboare un nou record, parcurgand 16.000 de kilometri pe o ruta internationala. In 1937, Irina Burnaia obtinea certificatul de pilot acrobat, devenind astfel prima femeie pilot acrobat din Romania.
Dupa instalarea regimului comunist in tara noastra, Irina Burnaia a plecat la Geneva, acolo unde s-a si stabilit. Tot acolo a si decedat in cele din urma, in anul 1997.
Sursa foto: wikipedia
Ultimele NOUTATI
5 motive pentru care sa folosesti un releu de protectie la tensiune in instalatiile electrice
Adevarul crud pentru toti managerii: Angajatii nu pleaca din cauza banilor! Iata motivul real
Sistemul de pensii publice, la un pas de colaps. Sunt riscuri mari ca angajatii de azi sa primeasca pensii mai mici decat parintii si bunicii lor!
Partenerii nostri
Ajutor de inmormantare deces angajator salariati
Persoana desemnata cu acordarea primului ajutor - [MODEL] anexa la fisa de post
Intreprindere individuala: Cum se completeaza Declaratia Unica in 2025
Cheltuieli deductibile si nedeductibile: Ce schimbari majore aduce legislatia fiscala in 2025?
Te-ar putea interesa si