Povestea cantinei lui Al Capone
al caponebucatariesupamancaremafiabautura
Pe masura ce autoritatile americane se apropiau de el, gangsterul Al Capone s-a gandit sa genereze un pic de publicitate. In 1930, Al Capone a inaugurat o cantina sociala intr-unul din cele mai sarace si viciate cartiere din Chicago.
De Ziua Recunostintei, Al Capone a hranit 5.000 de guri nevoiase din Windy City. Lucrurile au mers exact cum si-a dorit mafiotul - cel putin pentru moment - si presa a laudat eforturile gangsterului de a-i ajuta pe cei aflati la ananghie.
Din pacate, copertile laudative la adresa lui Al Capone au generat furia federalilor, care au ordonat ca mafiotul sa fie supravegheat zi si noapte. Un an mai tarziu, Al Capone a fost arestat. Gangsterul a deschis insa una din primele cantine cu supa din zona respectiva. Aceasta bucatarie avea putini angajati, dar hranea multi oameni. De fapt, pentru unii, masa oferita de Capone era singura din acea zi.
Bucatariile cu supa au aparut ca si ciupercile dupa ploaie in SUA, in timpul recesiunii, inainte de Al Doilea Razboi Mondial. Unul din beneficiile esentiale ale cantinei, la inceputul secolului XX, era ca oferea un loc in care saracii si cei fara adapost puteau manca gratuit si se odihneau nitel, inainte sa se intoarca la viata lor apriga.
Al Capone a facut avere in timpul prohibitiei la alcool. A avut insa o alura de "Robin Hood", dincolo de cariera sa criminala. Faptul ca era traficant de bautura nu l-a impedicat sa se bucure de o imagine "acceptabila, senzationala, chiar eroica", in fata unora. Totusi, Capone a fost cunoscut si pentru metodele sale violente de a-i pune la punct pe rivali: crima, amenintari, escrocherii, taxe de protectie, mituirea autoritatilor publice.
Intentiile lui Al Capone aveau ca scop spalarea imaginii gangsterului. "120.000 de mese calde sunt servite de Capone Free Soup Kitchen", titra Chicago Tribune in decembrie 1931.
De fapt, bucataria cu supa a lui Al Capone a devenit o adevarata "Zona Crepusculara" a Chicago-ului. Cei infometati stateau de trei ori pe zi la coada, in fata cantinei din 935 South State Street, pentru a se bucura de generozitatea mafiotului.
Acestia spunea ca Al Capone ii ajuta mai mult decat o face guvernul american si nu erau departe de adevar. Mai mult, Al Capone le-a oferit joburi unora dintre ei.
Capone a profitat din plin de campania publicitara. Mafiotul facea bai de multime, le strangea mainile, ii incuraja. In intervalul noiembrie-decembrie, bucataria lui Capone a oferit mese reguate - mic dejun, pranz si cina. Ziua Recunostintei din 1930 a reprezentat momentul de aur al lui Al Capone, in privinta "relatiilor publice". Intr-o singura zi, Capone a hranit 5.000 guri infometate - barbati, femei, copii, batrani, cu friptura de vita.
Bucataria lui Al Capone a fost demolata in anii '50. In prezent, perimetrul serveste drept parcare.