Considerata candva “plamanul Terrei”, padurea tropicala amazoniana emite acum pentru prima data mai mult dioxid de carbon decat poate absorbi. Oamenii de stiinta sustin ca de vina pentru aceasta situatie sunt tot mai desele incendii extinse de vegetatie din aceasta zona. Totodata, defrisarile tot mai extinse din Amazon au contribuit din plin la aparitia acestei situatii regretabile si extrem de ingrijoratoare.
Conform datelor unui studiu publicat recent intr-o revista de specialitate, emisiile de dioxid de carbon se ridica la aceasta ora la nu mai putin de un miliard de tone pe an. Pana nu in urma cu mult timp, padurea tropicala amazoniana avea un rol extrem de important in procesul de incetinire a crizei climatice cu care se confrunta intreaga planeta, functionand similar unui “aspirator” care absorbea emisiile de dioxid de carbon. Lucrurile s-au complicat extrem de mult insa acum, Amazonul devenind parte a problemei si provocand accelerarea crizei climatice.
Oamenii de specialitate sustin ca o buna parte dintre aceste emisii de dioxid de carbon sunt cauzate de incendiile de vegetatie tot mai dese din Amazon. Ce este cu adevarat ingrijorator este ca multe dintre aceste incendii din padurea amazoniana au fost provocate intentionat in ultimii ani, autoritatile dorind sa elibereze loc pentru fermele de vite si de soia. Incendiile produc de aproape trei ori mai mult CO2 decat poate absorbi padurea, conform analizelor recente. Problema ar fi existat insa chiar si fara aceste incendii, temperaturile din ce in ce mai mari inregistrate in ultimii ani si perioadele de seceta ducand la transformarea zonei de sud-est a padurii amazoniene intr-o sursa de CO2.
Cercetatorii avertizeaza cu aceasta ocazie ca ceea ce se intampla acum in Amazon reprezinta un semnal de alarma clar pentru intreaga planeta, procesul de reducere a emisiilor provocate de combustibilii fosili fiind mai urgent decat niciodata. In ultimii 60 de ani, copacii si plantele din intreaga lume au absorbit aproximativ un sfert din toate emisiile de combustibili fosili, padurea tropicala amazoniana jucand un rol extrem de important in tot acest proces, fiind cea mai mare padure tropicala de pe intreaga planeta. Tocmai din acest motiv, padurea amazoniana a fost considerata de specialisti un adevarat “plaman” al Terrei.
Evident, nici defrisarile accelerate din ultimii ani din Amazon nu ajuta la incetinirea crizei climatice, ba chiar din contra. Copacii au un rol important in procesul de producere a unei bune parti a ploilor din aceasta regiune geografica, spun oamenii de stiinta. Cu cat copacii din padurea amazoniana sunt mai putini, cu atat perioadele de seceta vor fi mai dese si cu atat temperaturile din termometre vor fi mai ridicate. Zonele in care defrisarea este de 30% sau mai mare prezinta emisii de CO2 de 10 ori mai mari decat in cazul in care defrisarile sunt mai mici de 20%.
Guvernul brazilian si presedintele Jair Bolsonaro sunt aspru criticati de agentiile de mediu, acestia fiind considerati vinovati pentru incurajarea defrisarilor din Amzazon. Mai mult decat atat, cateva tari europene sustin ca vor bloca un acord comercial al Uniunii Europene cu Brazilia in cazul in care presedintele Bolsonaro nu accepta sa se implice in procesul de combatere a distrugerii padurii amazoniene.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si