Peste 8.148 de politisti sunt la datorie de Florii
evenimente floriiordine floriisiguranta cetatenipolitisti floriirecomandari politisti
Intre 31 martie si 2 aprilie, 8.148 de politisti vor actiona, in medie, zilnic, la nivel national, cu 3.627 de autospeciale, pentru mentinerea unui climat corespunzator de ordine si siguranta publica, in special in apropierea lacasurilor de cult unde vor fi organizate manifestari religioase prilejuite de Sarbatorirea Floriilor si in locurile unde se vor desfasura manifestari publice corelate cu aceasta sarbatoare.
Pentru mentinerea ordinii si sigurantei publice, Politia Romana va organiza zilnic, in aceasta perioada, 3.218 patrule de siguranta publica, dintre care 386 pedestre si 2.832 auto, a anuntat MAI.
In fiecare zi, in medie, 1.427 de politisti rutieri vor fi prezenti pe principalele drumuri nationale si autostrazi, pentru prevenirea accidentelor grave si fluidizarea traficului pe caile de acces din zona lacasurilor de cult si a statiunilor turistice.
Pentru prevenirea accidentelor de circulatie grave si mentinerea unei atitudinii prudente in trafic, politistii rutieri vor actiona cu 319 aparate radar in intreaga tara.
Structurile de politie transporturi vor asigura masurile de ordine publica, zilnic, pe 273 de trenuri de calatori, in 264 de statii si triaje de cale ferata, in 13 aerogari si 25 porturi la Marea Neagra sau pe Dunare.
In perioada mentionata, sunt preconizate a se desfasura 52 de manifestari religioase, cultural - artistice si sportive de amploare, pe raza a 22 de judete si a municipiului Bucuresti, in 52 de locuri, la care se estimeaza ca vor participa aproximativ 111.700 de persoane.
Pentru a va bucura in liniste de sarbatori, politistii va recomanda:
- In zonele aglomerate din piete, gari, autogari, magazine, lacase de cult fiti foarte atenti cu banii si obiectele personale!
- Nu purtati portmoneul in buzunarele exterioare ale hainelor, in sacosa sau la vedere!
- Nu pastrati in acelasi loc banii, actele personale si cheile locuintei!
- In aglomeratie, daca va simtiti bruscati, controlati-va geanta sau portmoneul chiar in acel moment!
- In caz de nevoie sau daca ati asistat ori aveti cunostinta despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelati cu incredere la cel mai apropiat politist ori sunati la 112 - Apelul Unic de Urgenta!
Recomandari pentru conducatorii auto:
- Circulati cu viteza adaptata conditiilor din trafic, in special cand se circula in coloana si nu uitati de politetea rutiera. Pentru un plus de siguranta, mariti distanta dintre vehicule.
- Conduceti prudent, fara bruscarea comenzilor autoturismului, asigurati-va temeinic inainte de efectuarea fiecarei manevre si evitati depasirile care, in conditii de vizibilitate redusa si carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
- Respectati regimului legal de viteza! Politistii rutieri reamintesc ca viteza excesiva si cea neadaptata la conditiile meteo, de drum sau trafic, reprezinta unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere in Romania.
- Conducatorii auto incepatori trebuie sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere.
Pietonilor le recomandam sa-si sporeasca atentia si sa traverseze numai dupa ce sunt siguri ca o pot face in siguranta. Este recomandat sa evite, pe cat posibil, folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului si in conditii de vizibilitate redusa.