Peste 550.000 de hectare de padure nu sunt frate cu paznicii
lucia vargaadministrare paduridepozite lemneromsilvapaza paduricod silvic
Potrivit Luciei Varga, ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, peste 550.000 de hectare de padure din Romania nu au paza asigurata, in timp ce noul cod silvic prevede ca paza tuturor padurilor, inclusiv a celor private, sa fie asigurata gratuit de Romsilva.
"O masura a codului silvic extrem, extrem de importanta este cea care se refera la o mai buna administrare a micilor proprietati si gestionarea durabila a acestora.
In Romania, exista peste 550.000 de hectare de padure nepazita. In general, aceste paduri sunt ale micilor proprietari, persoanele fizice, deci proprietarii au pana in 30 de hectare.
Sunt in jur de 750.000 de proprietari. Ei, pana acum, trebuia sa achite contravaloarea pazei, plateau o taxa. Incepand de la data intrarii in vigoare a codului silvic, proprietarii nu va mai trebui sa plateasca aceasta taxa, ci vor beneficia gratuit de acest serviciu, obligatia revenind Romsilva", a declarat Lucia Varga, citata de Agerpres.
Ministrul delegat a mai spus ca noile prevederi sunt moderne, din care toti romanii au castigat, in primul rand, ca natie, pentru ca padurile vor fi gestionate durabil.
De asemenea, prevederile au ca obiectiv diminuarea taierilor ilegale si valorificarea superioara a lemnului taiat legal care poate fi utilizat pe plan local pentru a genera dezvoltare acolo, creand locuri de munca si aducand taxe si impozite la bugetele locale.
De asemenea, noul cod silvic prevede ca lemnul sa se vanda din rampe si depozite, unde va fi masurat si nu ca acum, pe baza estimarilor lemnului "pe picior".
Din 2014, cel putin 50% din masa lemnoasa ar trebui sa fie vanduta din rampe si depozite, cautandu-se solutii pentru sprijin financiar, inclusiv fonduri europene, pentru firmele private care vor sa realizeze aceste depozite de lemn.