Parcul Natural Vacaresti a fost atribuit spre administrare pana in 2027
parcul natural vacarestidelta vacarestiecologiemediu
Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a semnat contractul de atribuire in administrare, pentru urmatorii zece ani, a Parcului Natural Vacaresti catre Asociatia cu acelasi nume aflata in colaborare cu Primaria Capitalei.
In continuare, ca prim pas, Asociatia trebuie sa infiinteze structura de administrare a Parcului.
"Atribuirea Parcului Natural Vacaresti catre un administrator este momentul care incheie intregul proces derulat de minister in ultimii 5 ani, pentru declararea primului parc urban din Romania si a celui mai mare din Europa Continentala. Practic, din acest moment, poate incepe elaborarea planului de management al ariei naturale protejate.
Acest plan va veni inclusiv cu propuneri de amenajare a parcului natural pentru ca populatia sa se bucure de un spatiu de recreere unic in Romania.
Ma astept ca Parcul Natural Vacaresti sa devina un reper turistic natural pentru intreaga tara, dar si pentru turistii straini si o resursa de spatiu verde pe care fiecare dintre acestia sa o aprecieze”, a spus Gavrilescu.
Parcul Natural Vacaresti va fi o componenta majora a infrastructurii verzi-albastre a orasului si va contribui decisiv la biodiversitatea acestuia, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea temperaturilor in zona. In acelasi timp, parcul ofera oportunitati pentru dezvoltarea activitatilor de cercetare si eco-turism.
Prin contractul semnat, "Delta dintre blocuri" va fi pusa in paza, rangerii urmand sa asigure atat monitorizarea starii de conservare a speciilor, cat si supravegherea arealului, pentru a se evita producerea de evenimente nedorite.
Parcul Natural Vacaresti are o suprafata de 186 de hectare si adaposteste 97 de specii de pasari si mamifere.