Papa Francisc a indepartat o parte a cardinalilor de la conducerea Bancii Vaticanului
papa franciscvaticanbancacardinali
Intr-o actiune care are rolul de a restaura reputatia Bancii Vaticanului, Papa Francisc a indepartat majoritatea cardinalilor din boardul de conducere a institutiei, inlocuindu-i pe aproape toti cei numiti de predecesorul sau, Papa Benedict.
Papa Francisc a luat decizia sa numeasca patru cardinali noi in consiliul de conducere care este insarcinat cu reformarea acestei institutii extrem de discrete.
Noii membri ai consiliului sunt cardinalul Pietro Parolin, actual secretar de stat, cardinalul Santos Abril y Castello, cardinalul Christoph Schoeborn, arhiepiscop de Viena, si cardinalul Thomas Collins, arhiepiscop de Toronto. Singurul cardinal mentinut din vechea conducere este cardinalul francez Jean Louis Tauran, arata Russian Times.
Anul trecut, cu cateva zile inainte de demisia sa, Papa Benedict al XVI i-a reconfirmat pe functie pe membrii de conducere ai boardului, pe o perioada de 5 ani.
Potrivit sursei citate, printre acestia se afla si adjunctul secretarului de stat, cardinalul Tarcisio Bertone, care a fost acuzat de mai multe ori de esecurile administrative ale mandatului fostului papa, Benedict.
Consiliul cardinalilor are rolul de a aproba strategia generala a institutiei, in care intra si munca de binefacere, dar si supravegherea conturilor financiare.
Acest consiliu reprezinta veriga de legatura intre Papa si Consiliul Superintendentei, format din personalitati laice din intreaga lume. In februarie 2013, Ernst von Freyberg a fost numit presedinte al bancii.
Papa Francisc practic a anulat ordinul Papei Benedict, inlocuindu-l pe Bertone si pe ceilalti din comitetul insarcinat cu reformarea bancii, denumita in trecut drept Institutul pentru Lucrari Religioase.
In 2013, Papa Francisc a mai numit un prieten apropiat, monseniorul Battista Ricca, pe postul de supervizor, si a numit o comisie independenta pentru examinarea activitatiilor derulate de banca si a statutului lor legal.
Echipa lui Battista Ricca a inchis multe dintre conturile dubioase detinute de banca si a solicitat companiei Promontory Financial Group sa realizeze un audit al institutiei.
Papa Francisc a promis ca va reforma banca sau chiar o va inchide complet dupa o serie de scandaluri care au atins reputatia acesteia.
In iulie anul trecut, directorul Paolo Cipriani si directorul adjunct Massimo Tulli au demisionat la trei zile dupa arestarea contabilului Vaticanului, monseniorul Nunzio Scarano, pe baza acuzatiilor de complot in scopul deturnarii a circa 20 de milioane de euro.
Supranumit "Monseniorul 500", Scarano este judecat in acest moment in Roma si este investigat si pentru spalare de bani prin conturi ale Bancii Vaticanului.
In octombrie 2013, pentru prima data in istoria de 125 de ani a institutiei, Banca Vaticanului a facut public un raport anual. Banca a aratat ca detine o avere de 4,98 miliarde de euro in proprietati si are 769 de milioane de euro capital rulant.