OMS: NU le mai dati telefoane copiilor. Ghidul OMS privind folosirea corecta a telefonului, in functie de varsta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OMS: NU le mai dati telefoane copiilor. Ghidul OMS privind folosirea corecta a telefonului, in functie de varsta
OMS: NU le mai dati telefoane copiilor. Ghidul OMS privind folosirea corecta a telefonului, in functie de varsta
de Magda Florea la 29 Apr. 2019
Urmareste-ne pe Google News
sanatatesmartphoneparentingtelefon inteligentinternetinteligenta artificialatimp libertelefon inteligenttableta

Organizatia Mondiala a Sanatatii revine in atentia publica cu un avertisment care ar trebui sa puna pe ganduri toti parintii. Specialistii OMS nu recomanda folosirea telefonului mobil sau a altor dispozitive de acest fel, de catre copiii mai mici de un an.

Ingrijorati de numarul tot mai mare de copii care devin dependenti de telefoanele mobile sau sufera diferse tulburari si afectiuni ca urmare a folosirii incorecte si excesive a acestuia, specialistii OMS au lansat un ghid care arata cat ar trebui un copil sa petreaca in preajma acestor dispozitive inteligente.
 
Astfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis primul ghid referitor la cat timp ar trebui sa petreaca copiii sub 5 ani in fata ecranelor digitale: foarte putin, iar cei sub un an, deloc.
 
Potrivit OMS, cei mici, cu varsta pana in 5 ani, ar trebui sa petreaca cel mult o ora in fata ecranelor in fiecare zi, dar, oricum, cu cat mai putin, cu atat mai bine.
 
Recomandarile facute sunt asemanatoare cu cele ale Academiei Medicilor Pediatrici din America. Grupul acesta recomanda pentru copiii sub 18 luni evitarea totala a ecranelor, exceptand apelurile video, si, de asemenea, recomanda parintilor sa fie intotdeauna alaturi de copii, mai ales daca acestia au sub doi ani, atunci cand folosesc asemenea obiecte si sa le ofere explicatia pentru a-i ajuta sa le inteleaga mai bine.
 
Insa unele grupari de specialisti in domeniu au criticat recomandarile facute de OMS deoarece nu prezentau si beneficiile produselor digitale, dar si faptul ca acest ghid este centrat doar pe cantitate, nu si pe calitatea timpului petrecut in fata unui ecran. 
 
"Cercetarea noastra a aratat ca in prezent nu exista destule dovezi pentru a impune o anumita limita pentru timpul petrecut in fata ecranului”, a declarat doctorul britanic Max Davie, care face parte din Colegiul Medicilor Pedriatici. 
 
Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a specificat nici efectele negative ale timpului in exces petrecut in fata ecranului, insa a facut recomandari referitoare la orele de somn si activitatile fizice.
 
De asemenea, ghidul prezinta si sfaturi pentru cei mai mici de un an - de exemplu, ar trebuie sa petreaca cel putin jumatate de ora pe zi stand pe burtica - si pentru cei de peste un an - precum faptul ca activitatile fizice ar trebui sa dureze cel putin trei ore pe zi.

Cat de nociva este expunerea excesiva la telefon?

 
Gravitatea efectelor depinde, in primul rand, de varsta utilizatorului. Cu cat copilul este mai mic si intra in contact cu telefoanele mobile sau cu alte dispozitive inteligente, cu atat efectele sunt mai grave si au impact pe termen mai lung. Insa nu trebuie sa neglijam nici problemele pe care le au adolescentii sau adultii care pierd notiunea timpului atunci cand navigheaza pe telefon.
 
Specialistii spun ca efectele sunt nocive atat pentru psihic, cat si pentru fizic. La nivel psihic, copiii pot suferi tulburari de atentie, isi pot pierde orientarea spatiala daca folosesc mult timp telefonul de la varste fragede sau pot avea probleme de integrare sociala. La nivel fizic, organe precum ochii pot fi grav afectate, dar si luarea in greutate este un pericol, fiindca obisnuita de a folosi mult timp telefoane inteligente te indeamna la sedentarism, deci exista pericolul de a acumula kilograme in plus, care sunt principalii factori pentru aparitia bolilor cardiovasculare, de exemplu.
 
Cercetari aflate inca intr-un stadiu incipient arata ca supraexpunerea la lumina albastra poate genera nu doar disconfort, ci si o imbatranire prematura a ochilor, care poate in stadiile ei cele mai avansate sa duca si la orbire.
 
"Stim deja ca daunele produse de expunerea directa a ochilor la razele UV sunt cumulative, insa si lumina albastra [a ecranului] este foarte aproape de raza UV ca lungime de unda si energie. De aceea exista suspiciunea ca si aceasta ar putea avea un efect daunator cumulativ, daca expunerea este prelungita", spune oftalmologul Tina McCarty, membra a Asociatiei Americane de Optometrie.
 
Privitul ore in sir intr-un ecran pune o presiune nenecesara asupra ochilor, avertizeaza oftalmologul Tina McCarty. Aceasta a relevat faptul ca, desi „efectele pe termen scurt nu sunt cumulative”, pentru ca ochii isi revin daca le oferim o pauza de la ecran sau daca folosim ochelari de protectie, totusi lumina violet-albastra a ecranelor ne poate afecta vederea pe termen lung.
 
Recomandarea oftalmologului este aplicarea regulii 20-20 pentru protejarea ochilor: la fiecare 20 de minute de privit in ecran, copilul sa priveasca in departare timp de 20 de secunde. Pana sa ne asteptam de la copii sa faca asta, ar trebui mai intai ca adultii sa fie dispusi la un astfel de ritm de expunere la lumina ecranelor.
 
La fel si in cazul posturii, un alt aspect afectat de obiceiul de a privi intr-un ecran, pana a ne asigura ca cei mici sunt asezati la distanta si inaltimea potrivita fata de ecran, ar trebui sa verificam ca si noi, adultii care ii educam, ne conformam acelorasi recomandari. Mai exact ca ecranele pe care le privim nu ne obliga la contorsionari ale coloanei si nu ne mentin prea mult timp in aceeasi pozitie. De preferat este ca, atunci cand utilizam un device cu ecran, sa ne mentinem o postura dreapta, iar device-ul sa fie pozitionat pe cat posibil la inaltimea privirii.
 

Cum stim ca un copil este dependent de telefonul mobil
 

Un raport intocmit de Common Sense Media a facut public faptul ca 72% dintre adolescenti nu pot rezista fara sa verifice continutul unei notificari pe mobil imediat ce au primit-o, iar 59% dintre parintii lor considera ca acest lucru inseamna ca tinerii sunt dependenti de telefoanele mobile. Insa pediatrul David Hill, presedinte al unei organizatii de comunicare si media din Statele Unite, transeaza problema adictiei verificand-o pe baza a catorva intrebari: "Telefonul il impiedica pe copil sa doarma suficient? Sa faca miscare? Sa aiba timp in persoana alaturi de prieteni si familie? Sa isi faca temele?”

Potrivit medicului, acestea sunt intrebarile pe care trebuie sa si le adreseze orice parinte care doreste sa stie daca intr-adevar are un copil dependent de telefon. "Orice comportament compulsiv, fie ca vorbim despre jocurile de noroc, fie de utilizarea internetului, se reduce pana la urma la inlocuirea lucrurilor bune cu dependenta. Ce nu se mai intampla pentru ca dependenta sa se intample? Este dificil sa sustii ca adolescentul este dependent, daca el se achita de toate celelalte lucruri sanatoase pe care le are de facut.”
 
Insa, desi medicul spune ca, din cunostintele sale, nu putem vorbi despre un fenomen real al adictiei fiindca procentul celor care sufera de tulburarea de utilizare problematica a internetului (PIU) ar fi de doar 8%, totusi alte studii vorbesc despre impactul pe care dispozitivele electronice il au asupra dezvoltarii tinerilor.
 
O cercetare publicata in jurnalul Child Development vorbeste despre o veritabila incetinire a ritmului in care tinerii isi asuma responsabilitatile de adult si autorii argumenteaza ca angajarea in activitati pe telefonul mobil si pe tableta ar putea fi de vina, cel putin partial. Ca urmare a faptului ca astazi conexiunile sociale sunt la distanta de un clic, adolescentii sunt mai putin predispusi sa lase confortul propriei case si sa plece in cautarea unei conexiuni in "lumea larga”.
 
Unii au pus aceasta fidelitate fata de device-urile electronice pe seama modului in care acestea sunt construite sa stimuleze circuitul dopaminei in creier. Fiindca adolescentilor le face placere sa isi utilizeze telefoanele, repeta aceasta actiune, care a devenit parte din ceea ce sunt ei. Problemele incep sa apara odata cu cresterea timpului de utilizare, care este o consecinta inevitabila a activarii acestui circuit al recompensei psihologice.

Un studiu publicat in Clinical Psychology Science a descoperit ca adolescentii de clasa a 8-a pana intr-a 12-a care petreceau tot mai mult timp in social media prezentau totodata un nivel mai crescut de simptome depresive, ganduri legate de sinucidere si chiar o rata mai mare a suicidului. Legatura dintre utilizarea social media pe telefon si simptomele amintite este una asociativa. Cu toate acestea, este ingrijorator faptul ca statisticile pe ambii indicatori sunt intr-o crestere proportionala.
 

Pasul cel mai important revine parintilor

 
Parintii sunt primii care trebuie sa constientizeze aceste pericole si sa educe copiii de mici, astfel incat acestia sa dobandeasca un comportament responsabil si sa foloseasca dispozitivele inteligente atat timp cat nu le provoaca niciun rau, nici la nivel psihologic, nici emotional, nici fizic.
 
Daca parintii nu stiu cum sa abordeze aceasta problema sau deja se confrunta cu ea si nu gasesc mijloacele de comunicare eficienta cu copiii, e indicat sa se adreseze unui psiholog. Acesta va sti cum sa discute cu toti cei implicati, astfel incat sa se ajunga la o cale de mijloc, in care cel mic se bucura si de beneficiile tehnologice, dar si de un program diversificat, activ si care contribuie la dezvoltarea sa.
 
OMS "Organizatia Mondiala a Sanatatii” (sau WHO - acronimul in limba engleza a denumirii World Health Organization), are sediul central la Geneva si a fost infiintata la 7 aprilie 1948, avand in prezent 193 de state membre. Organizatia are reprezentante in 147 de tari si 6 birouri regionale. 
 
Este o organizatie internationala care are rolul de a mentine si coordona situatia sanatatii populatiilor pe glob. Prioritatile curente includ bolile transmisibile, in special HIV/SIDA, Ebola, malaria si tuberculoza; diminuarea efectelor bolilor netransmisibile, dezvoltarea si imbatranirea; nutritia si alimentatia sanatoasa; abuzul de substante.
 
Finantarea bugetului se face prin cotizatii platite de catre tarile membre, contributii voluntare ale tarilor membre sau donatii. Cotizatiile sunt calculate conform unei scari mobile: tarile bogate platesc mai mult iar cele sarace mai putin (de ex. Belize plateste doar cateva mii de dolari americani pe an).
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x