Obsesia selfie-urilor a fost demontata
reteaua de socializarefotografiifacebookselfiecercetatoriicupluristudiuimaginiutilizatoripartenerriscprietenirelatie
Facebook-ul este inundat de fotografii.
Majoritatea arata oameni zambitori. Poze de profil fericite. Daca e un cuplu, relatii neumbrite de nori. Acele selfie-uri pe val, in care sunt stantate, probabil, dorintele ascunse ale oamenilor transpuse fotografic.
O poza in care partenerii isi impartasesc din ochi bucuria nu mai reprezinta o noutate pentru reteaua de socializare. Cercetatorii de la Universitatea Haverford sunt de parere insa ca aceste imagini au devenit un fel de sabie cu doua taisuri. Mai ales daca frecventa cu care sunt expuse este destul de mare. In timp ce toate fotografiile insista sa arate lumii intregi ca o relatie este stabila, puternica sau fericita, la polul opus se afla cei care nu privesc cu ochi buni toate astea. E mai mult decat un deranjament optic, devreme ce se simt agresati, angrenand sentimente care nu au de-a face cu prietenia.
Coordonatorul primului studiu de acest gen, Benjamin Leod, a declarat ca desi oamenii au apreciat initial acest tip de postari, fiind catalogate drept relatii trainice, o publicare asidua a fotografiilor nu face decat sa inrauteasca lucrurile.
Initial, cercetatorii au creat un chestionar pentru mai mult de 200 de persoane, cu acces la profilurile de Facebook ale acestora, pentru o analiza corespunzatoare. Apoi au constituit conturi false pe Facebook, rugand 100 de participanti sa evalueze cat de fericiti sunt oamenii in relatiile afisate si cat de mult apreciaza postarile cu fond de poveste, tinand cont de actualizarile de stare.
Initial, fotografiile au avut un impact pozitiv, insa ostentatia publicarii imaginilor care aratau lumii intregi cat de fericite sunt cuplurile a condus in final la pierderea aprecierii, dar si a prietenilor de pe Facebook.
Rezultatele, publicate in revista "Personal relationship", au fost foarte convingatoare, demonstrand inca o data expresia "ce e prea mult strica".
(Daily Mail)