O treime dintre parinti considera ca invatamantul traditional pregateste insuficient copiii pentru viata
stare invatamant romaniasituatie invatamant romaniaabandon scolar
Avand in vedere situatia in care se afla sistemul de educatie romanesc, de la bugetele mici alocate de-a lungul anilor, pana la ratele crescute ale abandonului scolar, toate acestea amplificate de contextul pandemiei, este fireasca intrebarea legata de felul in care gestioneaza parintii dezvoltarea copiilor lor.
Reveal Marketing Research a realizat un studiu in parteneriat cu Kidprenor despre perceptia parintilor romani cu privire la educatie.
Rugati sa evalueze invatamantul traditional, o treime dintre romani considera ca acesta pregateste in mica si in foarte mica masura un copil pentru viata, in timp ce 37% declara contrariul.
Conform studiului, 76% dintre parinti ar fi dispusi sa plateasca pentru activitati potrivite cu interesele copiilor. 31% ar aloca intre 300-500 lei pe luna pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a studia in domeniile lor preferate. In plus, 20% dintre parinti sunt si mai generosi, declarand ca ar investi chiar si peste 1.000 lei.
Majoritatea parintilor cred ca un copil trebuie sa-si aleaga singur domeniile de interes
Potrivit studiului, romanii se arata foarte preocupati de dezvoltarea copiilor lor si ii incurajeaza sa-si urmeze pasiunile.
Astfel, 8 din 10 parinti sunt de parere ca un copil ar trebui sa isi aleaga singur domeniile de interes pentru el.
Se observa, totusi, o diferenta intre segmentele analizate. Familiile cu venituri mai ridicate si cu un nivel de educatie mai inalt sunt mult mai deschise in a le oferi copiilor libertatea de a alege un domeniu de interes (85%), comparativ cu familiile cu venituri mai scazute (67%).
Intrebati ce domenii considera ca ar fi atractive pentru copiii lor, respondentii mentioneaza in cea mai mare masura limbile straine (66%). Apoi, 58% dintre parinti mentioneaza activitatile de dezvoltare personala.
Alte activitati selectate de catre respondenti sunt: sporturile individuale (52%), sporturile de echipa (46%), cursurile de antreprenoriat (44%) si activitatile din domeniul IT (42%) (codare, web design, grafica pe calculator, robotica).
In comparatie cu restul activitatilor, datele arata un interes mai scazut pentru arta (teatru, pictura, desen, canto, cunoasterea unui instrument muzical) - doar 28% dintre parinti considera ca aceste activitati ar fi interesante pentru copiii lor.
Se observa, asadar, tendinta romanilor spre domenii care fie au un impact pozitiv asupra sanatatii copiilor, fie spre domenii percepute in societate drept cariere pragmatice sau stabile. Desi multi copii pot fi interesati de activitati artistice, parintii tind sa nu puna pret pe acestea.