O problema a miliardarilor despre care se vorbeste mai putin
Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates… Sunt oameni cu averi personale de peste 125 de miliarde de dolari, invidiati de multi pentru faptul ca-si permit sa aiba absolut tot ce-si doresc. Invidia aceasta ar trebui insa domolita putin. Asemenea averi atrag intotdeauna atentia infractorilor, ca urmare miliardarii de la acest nivel trebuie paziti 24 de ore din 24 de o mica armata de bodyguarzi. Ceea ce, evident, nu e deloc placut.
Sa fii insotit absolut oriunde te duci de 8-10 bodyguarzi. Sa circuli intr-o masina blindata. Sa ai geamuri antiglont la birou. Casa ta sa fie impanzita de sisteme electronice de securitate de ultima ora si dotata cu incaperi speciale in care sa te poti refugia in caz de atac.
Ca miliardar, nu e usor sa traiesti cu gandul ca in fiecare zi poti fi tinta unei tentative de rapire sau de asasinat (sunt multi nebuni care te pot gasi pe tine vinovat de toate relele lumii).
Stresul e mare si singura modalitate de a-l mai reduce este sa aloci un buget consistent pentru securitatea personala. Un buget care variaza de la bogatas la bogatas, dar care ajunge in anumite cazuri (Mark Zuckerberg) la 10 milioane de dolari pe an. Da, Mark Zuckerberg plateste cca 25.000 de dolari pe zi (!) pentru securitatea personala.
Nu ca aceste sume ar fi vreo problema pentru miliardarii respectivi, problema e, cum spuneam, sentimentul cvasi-permanent ca ti se poate intampla ceva rau. Acest sentiment poate fi atat de puternic incat e de inteles de ce unii dintre cei mentionati mai sus au ajuns sa fie mai bine paziti decat presedintele SUA, pe principiul “better safe than sorry”.
Ce inseamna insa paza eficienta? Contrar a ceea ce ati putea crede, paza eficienta nu o asigura obligatoriu tipi de 2 metri inaltime, plini de muschi, experti in arte martiale si in manuirea diferitelor tipuri de arme.
Necesitatea folosirii efective a fortei fizice sau a armamentului apare destul de rar in viata reala, pentru ca accentul se pune pe
prevenirea evenimentelor neplacute. Si aici e nevoie de altfel de abilitati – spirit organizatoric, flexibilitate, capacitatea de a face rapid corelatii, stapanire de sine, prezenta de spirit si, de ce nu, intuitie. Asa se si explica de ce echipele de securitate sunt conduse adesea de femei.
Desigur, nu toti miliardarii lumii cheltuiesc sume uriase pentru protectia personala. Pentru ca una e sa fii miliardar in SUA sau in Rusia, unde amenintarile sunt mai consistente (acolo miliardarii sunt multi si foarte vizibili, iar averile lor trec adesea de 50 de miliarde $), si alta e sa fii miliardar in Slovacia sau chiar in Romania, tari care se lauda cu doar 2-3 miliardari (si asta la limita).
Si, apropo de numarul de miliardari, o informatie interesanta: conform topului Forbes realizat in martie 2021, in lume exista in total 2.755 de miliardari in dolari, dintre care cei mai multi sunt in SUA (724), China (698) si India (177). Topul european este condus de Germania (136), dar trebuie spus ca, din punctul de vedere al densitatii de miliardari, cel mai bine se situeaza Elvetia. Acolo 1 persoana din 200.000 este miliardara.
Sursa foto: www.quora.com