O legenda de 8 Martie
ziua femeii8 martiementalitate femeimentalitate barbati
Legenda spune ca, acu’ niste mii de ani, un rege, pe numele lui Cecrops, a ridicat, in Atica, un oras mandru tare. Atat de mandru, incat fiecare dintre zeii olimpieni isi dorea sa-i fie nas, cum s-ar zice in zilele noastre.
In "finala", au ramas Poseidon, zeul marilor, si Atena, zeita intelepciunii. Primul a lovit cu tridentul o stanca, din care a iesit un armasar falnic si salbatic. Din alta lovitura de trident, zeul a facut sa tasneasca un izvor. Calul focos era destinat sa-i poarte pe barbati in razboaie, apa era menita sa-i faca si navigatori iscusiti.
Citeste si:
Ziua Femeii duce piata afacerilor cu flori pe noi culmi. Un business care poate trece de 350 milioane de lei
Deci, ia-o p’asta, Atena! - cum ar suna un indemn prea colocvial, in contemporaneitate. Mandru de darurile sale, Poseidon isi casca ochii albastri ca Marea Egee sa vada care-s darurile desteptei marii familii a zeilor din Olimp.
Cat ai zice sa, zeita imblanzeste calul, dupa care, infige varful lancei sale in pamant, de unde rasare un vlastar, care creste cat ai spune maslin si este deja incarcat cu niste fructe verzi si aromate.
Pentru ca democratia s-a nascut fix pe acele meleaguri, regele Cecrops ii da de ales demosului, adica poporului, adica oamenilor. Dornici de aventura, de cucerire, de razboaie, barbatii voteaza cu Poseidon.
In schimb, femeile isi doreau sa-si stie sotii linistiti acasa, muncind pamantul si traind in buna intelegere cu ele. Asa ca o aleg drep ocrotitoare/nasa pe Atena.
Fiind cu una mai multe decat barbosii, femeile obtin jumatate plus... una, asa ca orasul cetate avea sa se numeasca Atena si asa i-a ramas numele pana astazi.
Cu testosteronu-i clocotind in vine si apa marii printre firele din barba, Poseidon se razbuna si inunda-ntreaga Atica. Pentru a-l imblanzi, barbatii isi storc creierii cum sa le pedepseasca pe femei.
Solutia: sa le dezbrace de... orice drept. Ele nu vor mai fi egalele barbatilor, nu vor mai participa la adunari, nu vor mai avea voie sa-si spuna parerea si nici vorba de a mai decide in vreo chestiune importanta, cum a fost alegerea protectorului si, implicit, a numelui orasului, care, tocmai, prin alegerea lor a devenit locul de nastere al democratiei, al civilizatiei, al filosofiei si al artelelor.
A trebuit, iata, sa treaca atata vreme si, dupa multa lupta, slava Domnului, descendentele atenienelor si-au recastigat drepturile.
Este 8 Martie, este Ziua Internationala a Femeii si, ca in fiecare an, rasar precum ghioceii, maldare de studii si de statistici legate de sarbatoritele de astazi.
Ele-s inabusite-n flori, scaldate-n ciocolata, atomizate cu ape izvorate la Grasse si inecate-n bune intentii.
Dupa 364 de zile in care poate ca nu s-au deranjat cu prea multa apreciere, de 8 Martie, intrecerea domnilor la ridicat in slavi FEMEIA devine sport... olimpic.
Pana si la bursele de valori, se trag clopotele in legatura cu egalitatea de gen, cand prima si cea mai crunta dovada a discriminarii este insasi rezervarea de locuri, alocarea de scaune pentru femei, in politica, in finante, in orice domeniu, de parca, in lumea civilizata, femeile ar fi - Doamne fereste! - cetateni de mana a doua.
In aceeasi lume civilizata, ele pot ocupa orice loc, functie, pozitie, de la sef de stat, prim-ministru, presedinte de consiliu de administratie si pana la orice domeniu in care - e drept - intr-un trecut nu chiar asa de indepartat, fluturau tantose numai cravatele domnilor.
Citeste si:
Trei din patru femei cred ca sefii apreciaza mai mult munca barbatilor
Trebuie numai sa-si doreasca, nu trebuie impinse de la spate de barbati.