Noua editie a DEX se straduieste sa multumeasca pe toata lumea
noul dexdefinitie romdefinitie tigan
In noua editia a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX), substantivelor "rom" si "tigan" le-au fost atribuite noi definitii, ca urmare a demersurilor intreprinse de mai multe organizatii neguvernamentale.
In noul DEX, publicat in februarie, de catre Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan-Al. Rosseti", au fost revizuite definitiile a 30 de cuvinte care fac trimitere directa sau indirecta la minoritatea romilor.
Astfel, noua definitie a substantivului "rom" este: "termen prin care se autoidentifica membrii unui grup etnic originar din India si raspandit mai ales in Sudul si Estul Europei, inlocuind denumirea de tigan, considerata peiorativa".
De asemenea, au fost modificate definitiile unor cuvinte ca balaoaches, baragladina, bulibasa, chivuta, corturar, puradel, rudar, tigan, tiganas, tigancusa, tigancuta, tiganeala, tiganel, tiganesc, tiganeste, tiganie, tiganime, tiganos, tiganus, astfel incat caracterul deseori peiorativ sa fie clar adus la cunostinta cititorului.
"Aproape orice cuvant din limba romana are un denotat si un conotat. Rom si tigan aveau, in explicatia oferita de DEX, acelasi denotat, deci erau automat cuplati.
Problema pe care noi am ridicat-o este a sensurilor (conotatiilor) care erau atribuite celor doua cuvinte (in special a axei rom = tigan = epitet acordat unei persoane cu apucaturi rele) sau mai bine spus a nespecificarii exprese a caracterului peiorativ al unor conotatii, atunci cand acest lucru se impunea", a declarat directorul executiv al Agentiei "Impreuna", Gelu Duminica.
Potrivit acestuia, lingvistii trebuie sa reflecte cu acuratete sensurile, specificand, acolo unde este cazul, ca o anumita conotatie este peiorativa, astfel incat cititorului sa-i fie adusa la cunostinta explicatia reala a respectivului cuvant, in functie de contextul in care a fost folosit.
Prin aceasta revizuire a DEX, Duminica este de parere ca s-a facut un pas catre normalitate si corectitudine.