Iata o veste buna! Legislatia Europeana a impus statelor UE sa aplice masuri de reducere a consumului de energie prin reabilitarea constructiilor existente si prin imbunatatirea performantei energetice a cladirilor nou construite.
In Romania, specialistii au estimat ca factura de incalzire in blocurile de locuit poate fi redusa cu circa o treime numai prin izolarea termica intr-un mod corect. In acest fel, pot fi obtinute economii de 30-40% la factura de incalzire.
De asemenea, daca vei avea in vedere si celelalte sfaturi utile in lupta cu consumul de electricitate, problema facturilor infricosatoare va fi ca si rezolvata.
Becurile incandescente au un consum energetic destul de ridicat, motiv pentru care cel mai bine este sa le inlocuiesti montand corpuri de iluminat LED care consuma de cinci ori mai putina energie fata de celelalte. Acestea au o durata de viata de pana la 50.000 de ore si, prin urmare, nu trebuie inlocuite atat de des precum cele obisnuite.
Mai mult, o alta solutie eficienta prin care poti economisi bani este sa instalezi in afara casei sau in zonele intens circulate un senzor de miscare, ce aprinde lumina numai atunci cand acesta detecteaza trafic.
Atunci cand cumperi un aparat de aer conditionat, o masina de spalat, un espressor sau orice alt aparat electrocasnic, verifica mai intai ca acestea sa aiba eticheta energetica UE, intrucat aparatele din cea mai inalta clasa energetica (A, A+, A++) sunt mai eficiente cu pana la 60% fata de celelalte (de exemplu, clasa energetica G are cel mai mare consum).
De asemenea, televizorul si calculatorul consuma curent si in modul stand-by (ledul aprins inseamna ca aparatul continua sa consume energie electrica, intre 40% si 70% din energia pe care ar consuma-o daca ar fi aprins).
Recomandat este sa scoti din priza aparatele consumatoare de curent in caz de neutilizare, pentru a evita consumul nedorit. Folosirea prizelor programabile sau a prelungitoarelor cu intrerupator pentru deconectarea usoara a aparatelor care au functia stand-by reprezinta o alta solutie practica.
Nici tabletele, laptopurile sau telefoanele nu sunt mai prejos in privinta consumului extra, chiar si atunci cand bateriile sunt incarcate.
Termoizolarea reprezinta alegerea ideala avand in vedere reducerea consumului de gaze si electricitate, intrucat consumul va scadea radical, impreuna, bineinteles, cu sumele aferente de pe facturi.
Pentru termoizolatia de interior se recomanda utilizarea unor materiale precum vata minerala, rigipsul sau spuma poliuretanica, iar pentru exterior izolatia se poate realiza prin fibre de celuloza, polistiren expandat sau vata minerala.
Oricare dintre aceste variante presupune o investitie care se va amortiza in scurt timp, datorita mentinerii unei temperaturi constante si placute in locuinta, cu un consum redus de energie electrica.
Desigur ca ideala este termoizolarea interior-exterior, pentru a uita definitiv de griji!
Daca ai aceasta posibilitate, inlocuieste (macar partial) energia electrica pe care o utilizezi in interiorul casei cu o sursa ecologica de energie, precum cea solara.
Panourile de acest tip valorifica o resursa naturala gratuita si inepuizabila, fiind o investitie inteleapta, atat pentru reducerea costurilor de consum, cat si pentru conservarea altor resurse limitate ale planetei.
Din fericire, energia solara incepe sa fie utilizata si la noi in tara, iar aceasta tehnologie devine tot mai accesibila de la an la an.
Totodata, sursele de energie regenerabila devin din ce in ce mai cunoscute si utilizate, intrucat reprezinta adevarate modalitati sustenabile de protejare a Pamantului si a mediului inconjurator.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!