Nerecomandat de Mos Craciun: Jucarii asurzitoare
jucariinorme europenesunetsanatatesiguranta
Cadourile puse sub brad aduc intotdeauna bucurii celor mici. Jucariile sonore se dovedesc insa uneori insuportabile. Mai rau chiar, unele pot fi nocive pentru auzul copiilor. In preajma Craciunului, este bine sa ascultam sunetele unor astfel de jucarii, inainte de a le cumpara.
Cea mai mare parte a jucariilor muzicale comercializate suna fals, in opinia expertilor in acustica. Sunetele sunt mult prea puternice si compresate. Compresia, care s-a generalizat o data cu tehnologiile digitale consta in a remonta toate sunetele slabe - intre 5 si 30 decibeli (dB) - pentru a le face mai puternice.
Limitele de nivel sonor sunt prea ridicate
Conform normei europene privind siguranța jucariilor (Directiva 2009/48/CE), jucariile concepute sa emita un sunet trebuie sa fie proiectate si fabricate in ceea ce priveste valorile maxime ale zgomotului de impulsuri si ale zgomotului prelungit astfel incat sa nu poata afecta auzul copiilor. Astfel, sunetele emise de jucariile concepute sa fie puse la ureche (de exemplu cele care imita un telefon) nu trebuie sa depaseasca 80 db, in vreme ce pentru toate celelalte, limita este fixata la 115 db.
De fapt, distinctia de mai sus nu prea functioneaza in cazul copiilor mici, care sunt tentati sa duca la ureche orice jucarie. Mai mult, in pofida faptului ca nicio jucarie verificata in laboratoarele de protectie a consumatorilor nu depaseste limitele sonore fixate de norma europeana, aceste valori sunt mult prea ridicate.
Iata, de exemplu ce intensitati ale sunetului corespund unor diferite surse de zgomot:
70-75 dB = zgomotul unui aspirator (suportabil, dar suparator)
80 dB = zgomotul unei strazi cu trafic intens (prag de risc, nivel nociv)
90 dB = ATV, masina modificata (prag de pericol)
100 dB = claxon, picamar la 2 m (reducerea facultatilor intelectuale, enervare puternica)
110 dB = discoteca, concert rock, sirena de ambulanta
La 80-90 dB ne situam deja in registrul tipelor si urletelor.
Orice nivel sonor mai mare de 85 de decibeli poate declansa un traumatism auditiv.
La 115 dB suntem la cativa decibeli de pragul durerii.