Cele trei dispozitive "PhoneSats" vor activa pe orbita si ar putea deveni cei mai ieftini sateliti care au servit vreodata domeniul spatial. Scopul misiunii PhoneSat a NASA este acela de a determina daca smartphone-urile destinate consumatorilor pot fi folosite drept sateliti foarte ieftini.
Transmisiunile de la toate cele trei smartphone-uri PhoneSats au fost receptionate de mai multe statii terestre de pe Pamant, indicand ca dispozitivele functioneaza in parametri optimi. Echipa PhoneSat de la Ames Research Center, Moffett Field, California, va continua sa monitorizeze satelitii in zilele care urmeaza.
Satelitii vor ramane pe orbita timp de doua saptamani.
"Este intotdeauna minunat sa fii martorul unei expeditii spatiale de succes, care ajunge pe orbita - aceasta este granita de testare a celor mai noi tehnologii spatiale, tehnologiile viitorului", a declarat Michael Gazarik, administratorul departamentului NASA de tehnologie a spatiului din Washington. "Smartphone-urile ne ofera sansa de a lansa sateliti ieftini, puternici, in scopul studierii atmosferei sau a Pamantului, al comunicatiilor sau altor aplicatii spatiale. De asemenea, acestea ar putea deschide drumul pentru utilizarea comerciala de catre pasionatii spatiului cosmic".
Satelitii alcatuiti in mare parte din smartphone-uri vor trimite informatia despre starea lor tehnica via radio inapoi pe Terra, intr-un efort de a demonstra ca pot inlocui satelitii adevarati in spatiu. Naveta va incerca sa fotografieze Pamantul folosind camerele smartphone-urilor PhoneSat. Operatorii amatori de radio din lume pot contribui la proiect, prin monitorizarea transmisiilor si stocarea imaginilor furnizate de cei trei sateliti. Imaginile cu rezolutii prea mari vor fi trimise segmentat si apoi vor fi "asamblate" printr-o retea uriasa de calculatoare.
Smartphone-urile NASA PhoneSat beneficiaza deja de multe din functiile unui satelit, incluzand procesoare rapide, sisteme de operare versatile, senzorii miniaturali, camere cu rezolutie ridicata, dispozitive GPS si alte functii radio.
Tehnicienii NASA au pastrat costurile componentelor celor trei prototipuri in zona de pret 3.500 - 7.000 de dolari, folosind hardware comercial si pastrand "pretentiile" legate de design la minimum si obiectivele misiunii la maximum.
NASA a adaugat insa unele componente pe care nu le regasim pe smartphone-ul din buzunarul nostru - o baterie uriasa litiu-ion si un radio mai puternic pentru mesajele trimise din spatiu. Capacitatea smartphone-ului de a trimite/primi apeluri telefonice/SMS-uri a fost restrictionata.
Fiecare smartphone este incastrat intr-o structura cubica, care masoara 4 inci. Smartphone-ul joaca rolul calculatorului onboard al satelitului. Senzorii sai sunt folositi pentru a determina altitudinea si camera foto imortalizeaza cadre cu Pamantul.