Moromete Intaiul si Morometii 2 - alt film, alta poveste, alte vremuri
morometii2stere guleavictor rebengiuchoratiu malaele
A nu compara "Morometii" cu "Morometii 2" este ca si cand nu ai sesiza diferenta primavara-toamna, litoral romanesc-Coasta Dalmata, penthouse-garsoniera, Campii Elizee-Baragan si, in cele din urma, primul volum din romanul "Morometii"-al doilea volum.
Dupa 32 de ani, Stere Gulea regizeaza continuarea magistralei sale prime parti, prima parte avand o distributie perfecta, incoronata cu Victor Rebengiuc, in rolul lui Moromete (Intaiul).
Citeste si:
Managerul Ilie Moromete
Acum mai bine de 30 de ani, prima alegere a lui Stere Gulea pentru personajul principal a fost George Dinica. Acesta ar fi spus: "Il iubesc atat de mult pe Ilie Moromete, incat mi-e teama sa nu-l stric".
A doua alegere a fost Victor Rebengiuc, care si el a fost inclinat sa refuze pentru ca, dupa cum insusi i-a spus regizorului: "Ma Stere, eu sunt baiat de Bucuresti", deci, cum sa joace rolul arhetipului taranului vazut de Marin Preda?
Cand Gulea a incercat sa-l distribuie si in "Morometii 2", cu himalayanul sau bun simt, Victor Rebengiuc si-a dat seama ca ar arata fata de Niculae (personajul care, in prima parte, ii era fiu) ca un bunic. Asa ca, de data asta, refuzul a fost categoric.
Atunci, in rolul de patriarh al satului predian, a fost distribuit uriasul Horatiu Malaele, dar, in ciuda dimensiunilor sale, altitudinea rolului facut de Rebengiuc este probabil imposibil de egalat.
Insusi regizorul filmului spunea, inaintea lansarii, ca volumul 2 din "Morometii" lui Marin Preda nu e nici pe departe la nivelul volumului I si ca a face o noua distributie este un... sacrificiu. Am adauga noi, poate chiar un sacrilegiu...
De asemenea, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, Stere Gulea a povestit ca personajul Ilie Moromete are fatete, iar "eu indraznesc sa spun ca Horatiu face un rol foarte bun, cu totul diferit. Poate asta unora o sa li se para imposibil si de neacceptat. Eu cred ca Moromete are fatete, nu numai una, si ca Horatiu a ales alt personaj si cred ca ii sta bine in personajul (asta). Asta e pararea mea".
Fateta lui Moromete este ca acum apare mai uman, probabil datorita inaintarii in varsta. De unde respingea orice apropiere de mezinul sau, acum, sta la taclale cu acesta, ba chiar ii da sa fumeze. In acelasi timp, si relatia cu fratii lui Niculae capata oarecare caldura si grija din partea capului clanului Moromete.
Alta fateta, de data asta a filmului, este prezenta nuditatii, de neconceput in vremea cenzurii comuniste, precum si a preludiului unui act sexual, cu o consumare subinteleasa.
Alta fateta este introducerea unor termeni putin credibili pentru lumea satului de atunci (poate si de acum). Un personaj rosteste cuvantul lehuza, dar, pe buna dreptate "noul" Ilie Moromete si unul dintre fiii sai nu stiu ce este acela uzufruct.
Si inca ceva: regizorul a povestit ca nu a gasit profesionisti care sa lucreze cu animalele, asa ca a ratat toate scenele cu necuvantatoare. Desi le-a filmat, se pare ca au fost atat de putin satisfacatoare, incat nu au supravietuit la montaj.
Nu numai ca a supravietuit, dar chiar deschide filmul cadrul in care scrie ca Al doilea razboi mondial s-a incheiat pe 8 mai 1945.
Or, razboiul s-a incheiat, la acea data, numai in Europa, dupa care a continuat in Asia si, din pacate, a fost nevoie de doua bombe atomice, pentru ca, pe 15 august 1945, Japonia sa-si anunte capitularea.
Intrebat daca el crede ca "Morometii 2" va depasi primul film, Gulea a raspuns ca ar fi multumit daca ar ajunge "pe acolo, pe aproape". "Nu mi-am propus si nici nu-ti poti propune asa ceva... Cred ca e alt film, alta poveste, alte vremuri..."
Reporterul de la RRA este sigur ca, si dupa "Morometii 2", spectatorii vor ramane cu foarte multe replici memorabile, asa cum s-a intamplat dupa prima parte.
Citeste si:
35 de ani de cand Amza Pellea traieste doar in amintirile noastre
Insa, Stere Gulea are o grimasa de dezapobare, dupa care spune: "Acolo, era atata bogatie de replica, incat problema era, de fapt, ce alegeai.
Morometii 1 este un regal de dialog. Eu am spus ca, la nivelul asta, Preda, cu
Morometii, e Caragiale, adica e cam din aceeasi stirpe…"