Ministerul Mediului a lansat platforma ECOnsultare.ro bazata pe tehnologia blockchain prin intermediul careia putem vota proiecte importante de mediu
reciclare romaniareciclare aluminiuplatforma ministerul mediuluiplatforma consultare mediu
Incepand de ieri, romanii au la dispozitie platforma ECOnsultare.ro, prin intermediul careia pot vota online proiecte importante de mediu si isi pot exprima opiniile asupra acestora.
Platforma a fost lansata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si este primul instrument de consultare si voting online din Romania bazat pe un sistem Blockchain. Opiniile populatiei vor fi parte din fundamentarile politicilor de mediu viitoare.
Prima consultare publica pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o va realiza prin intermediul ECOnsultare.ro va avea ca subiect sistemul garantie-returnare.
Prin acest sistem, la cumpararea unei bauturi din magazin, se retine o garantie, care este ulterior inapoiata la returnarea ambalajului din sticla sau PET al respectivului produs, tot in magazin. In acest fel, romanii vor fi responsabilizati si motivati sa returneze ambalajele din sticla si PET, care vor lua, astfel, calea reciclarii.
Astfel, intrebarile la care cei care acceseaza platforma trebuie sa raspunda sunt: Considerati oportun ca magazinele sa primeasca sticle/peturi/doze de aluminu contra unei garantii financiare (sume de bani)? Care este valoarea garantiei pentru care ati returna ambalajele la magazin?
"Sper ca, o data cu implementarea sistemului garantie-returnare, sa crestem gradul de reciclare, care, momentan, este de 14% si sa ne apropiem cat mai repede de tintele pentru a fi la masa cu statele europene.
Este esential sa reusim sa avem un grad mai mare de colectare si sa nu vedem cantitati imense de deseuri pe suprafata lacurilor de
acumulare din Romania. Noi suntem destul de avansati in procesul de elaborare a normelor de implementare. Am avut nenumarate runde de discutii cu industria, a fost realizat chiar si un studiu la nivel national privind impactul, iar elaborarea Hotararii de Guvern este in linie dreapta. Conform legii, avem termen de implementare pana la sfarsitul acestui an.
Suntem hotarati si determinati sa finalizam inainte de acest termen. Tocmai de aceea, consultarea publicului este extrem de importanta pentru intregul proces. Fara sprijinul populatiei, un astfel de sistem nu va avea succes", a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
Urmatoarele consultari publice vor avea ca tema inasprirea sanctiunilor pentru taierile ilegale, managementul speciei urs, cum poate fi crescut nivelul de protectie al ariilor protejate si daca demersurile intreprinse de Ministerul Mediului pentru impadurirea terenurilor degradate se bucura de sustinerea publicului.
Potrivit Ministerului Mediului, platforma de consultare publica va creste gradul de democratizare al procesului decizional si va facilita, intr-un mod interactiv, implicarea cetatenilor in stabilirea si verificarea fezabilitatii proiectelor propuse, va asigura transparenta in administratia publica centrala si locala si va presupune asumarea de catre cetateni a unui rol de participant activ in definirea si abordarea problemelor comunitatii.
"Orice cetatean poate intra pe platforma, poate aduce argumente, poate vota pentru a avea o buna reprezentare a ideilor sale. Ii incurajam pe toti romanii sa intre pe econsultare.ro, sa-si faca cont si sa participe activ la politicile de mediu. Ma bucur ca Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor devine un deschizator de drumuri pentru democratizarea procesului decizional, la nivel national si european", a spus Alexe.
Arhitectura blockchain, care sta la baza econsultare.ro foloseste metode criptografice pentru a securiza datele personale ale cetatenilor care se inregistreaza si voteaza pe platforma si pentru a asigura toti participantii din sistem ca nimeni nu poate interveni in procesul de consultare pentru a modifica sau invalida voturi sau date personale.