Ministerul Apararii Nationale reia lucrarile de reabilitare a Crucii comemorative a Eroilor romani din Primul Razboi Mondial
reabilitare cruce caraimancruce caraimanmonumente eroimonumente romania
Astazi, 9 iulie, vor fi reluate lucrarile de reabilitare a Crucii comemorative a Eroilor romani din Primul Razboi Mondial, monument istoric situat in Muntii Bucegi, la altitudinea de 2.291 metri, in apropiere de Varful Caraiman.
Lucrarile au intrat in conservare pe 2 decembrie 2019, dupa ce au fost efectuate masurile specifice de pregatire a monumentului pentru anotimpul rece, a anuntat Ministerul Apararii Nationale.
In urma cu aproape o saptamana, constructorul a inceput refacerea organizarii de santier, transportul materialelor, reamenajarea imprejmuirii si verificarea echipamentelor. Desi in luna iunie a acestui an conditiile meteo la altitudinea monumentului au fost preponderent nefavorabile, echipa de constructori a reusit sa desfasoare operatiunile pregatitoare astfel incat redeschiderea santierului sa fie realizata conform graficului stabilit.
In acest an, vor fi sablate ultimele tronsoane metalice, soclul si platforma de acces la monument, va fi acoperita anticoroziv intreaga structura metalica si se vor finaliza amenajarile interioare. De asemenea, se vor monta lampile electrice si instalatiile interioare de iluminat si va fi realizata instalatia de ventilatie in subsol.
Periodic, echipa de implementare a proiectului compusa din specialisti din cadrul Secretariatului general si Directiei domenii si infrastructuri efectueaza vizite de lucru la monument, pentru verificarea stadiului lucrarilor.
Pana in prezent, la exterior, a fost executat bransamentul electric in lungime de 3000 m; au fost montate caminele de tragere; a fost executata instalatia priza de pamant; a fost executata instalatia de paratrasnet.
La structura metalica, s-a efectuat sablarea si aplicarea primului strat de grund la 15 tronsoane din totalul de 20 de tronsoane, pe o suprafata de 880 mp din 1.100 mp.
La soclu si platforma de acces, au fost realizate fundatiile si peretii statiei de epurare din subsolul soclului; echipamentele din subsol au fost amplasate pe pozitie; a fost refacuta partial terasa peste subsolul soclului. Organizarea de santier la nivelul Crucii Caraiman este executata in proportie de 99%.
In calitate de administrator legal al monumentului, Ministerul Apararii Nationale deruleaza, in perioada 9 mai 2016 - 30 septembrie 2022, proiectul cu titlul Restaurarea, reabilitarea, conservarea si amenajarea unui spatiu expozitional in cadrul Monumentului Crucea comemorativa a Eroilor romani din Primul Razboi Mondial (Monumentul eroilor Crucea Caraiman/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Varful Caraiman), cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5, Prioritatea de investitii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.
Valoarea proiectului este de 19.159.031, 29 lei, dintre care 15.946.043,78 lei reprezinta finantare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 este valoarea cofinantarii proprii pentru cheltuieli eligibile si neeligibile.
Proiectul este implementat de Secretariatul general al Ministerului Apararii Nationale, cu sprijinul Directiei domenii si insfrastructuri.
Obiectivul general al proiectului este promovarea istoriei si identitatii nationale prin conservarea, protejarea si valorificarea unui monument cultural si istoric de referinta pentru Romania, Crucea comemorativa a Eroilor romani din Primul Razboi Mondial, iar obiectivele specifice vizeaza, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului si amenajarea unui spatiu expozitional in cadrul monumentului si, pe de alta parte, cresterea numarului de vizitatori la monument cu minim 6%, in primul an dupa finalizarea lucrarilor de interventie.
Lucrarile la obiectiv pot fi efectuate numai in perioada calda, depinzand de conditiile meteorologice. Astfel, in perioadele 1 septembrie 2018 - 8 iulie 2019 si 2 decembrie 2019 - 8 iulie 2020 lucrarile au fost conservate, fiind efectuate masuri specifice de pregatire a monumentului pentru iarna.