Miliardarul Richard Branson a parasit scoala la 15 ani si i s-a spus: tu fie vei ajunge la inchisoare, fie vei deveni extrem de bogat
richard bransonpovesti de viatapovesti de succes
Richard Branson este un celebru miliardar britanic ce a reusit sa ridice un imperiu, fondand in anii 1970 Virgin Group, ce a ajuns astazi sa controleze peste 400 de companii din diverse domenii de activitate. In varsta de 72 de ani, magnatul isi aminteste ca a plecat in viata intr-o maniera nu tocmai promitatoare, abandonand scoala la numai 15 ani.
Magnatul a fost invitat de curand in cadrul podcastului "Armchair Expert", unde a vorbit despre viata ta, despre cele mai marcante experiente pe care le-a trait, oferindu-ne tuturor lectii pretioase despre ambitie, viziune, determinare si, pana la urma, sansa.
La 15 ani avea sa abandoneze cursurile scolare, pentru a conduce o revista dedicata tinerilor - " Student Magazine" -, ce functiona ca o adevarata voce in societate a noii generatii, o supapa pentru revolta specifica varstei si nemultumirile celor ce atunci erau doar niste copii.
Atunci, Branson si-a uimit directorul scolii la care invata prin faptul ca a strans, intr-un mod ingenios, o suma impresionata de bani (3-4.000 de doalari), pentru a sponsoriza revista.
Directorul i-a spus, dupa cum marturiseste azi magnatul, ca are doua mari posibile drumuri in viata: fie ajunge la inchisoare, fie va deveni putred de bogat. Se pare ca a avut dreptate. Branson este astazi posesorul unei averi estimata la 3,5 miliarde de dolari!
"[Stiam] ca as putea plati pentru tiparirea hartiei si pentru fabricatie, asa ca am renuntat la scoala… cu directorul care mi-a spus: "Fie vei merge la inchisoare, fie vei deveni milionar", a povestit Branson, in timpul interviului, conform
CNBC.
"Sunt multe lucruri despre care imi place sa invat, dar nu lucrurile care te invata profesorii de matematica sau profesorii de franceza", a mai spus magnatul britanic.
In spatele deciziei sale radicale de a renunta la scoala poate fi si o explicatie mult mai plauzibila, aceea a faptului ca Branson sufera de dislexie, afectiune ce nu i-a favorizat o evolutie scolara de top, ci mai mult l-a incurcat la invatarura.
Dar magnatul a ajuns sa vada astazi o mare oportunitate in afectiunea sa. Intr-o postare pe blog din 2019, Branson a scris ca dislexia este adesea asociata cu niveluri ridicate de creativitate si abilitati de rezolvare a problemelor. El considera ca fix aceste abilitati sunt de baza astazi, "in noua lume a muncii".
"Rezolvarea problemelor, creativitatea si imaginatia vor fi la mare cautare odata cu cresterea inteligentei artificiale si a automatizarii", a precizat magnatul.
Povestea de viata a lui Branson "bate" un scenariu de film si seamana mai degraba cu un basm. Desi avem multi magnati astazi ce au abandonat cursurile scolare, adevarul e ca ii poti numara pe degetele de la o mana. Ce deducem din asta? Ca e fascinant uneori destinul omului, dar nu ne putem ghida vietile, noi miliardele de oameni simpli, dupa niste exceptii de la "regula" existentiala, aceea de a urma o scoala, de a dobandi calificari profesionale si de a ne perfectiona in domeniul nostru de activitate, pentru a avea o sansa reala de dezvoltare.
Foto: Richard Branson/Facebook