Master Chef printre stele - lista de bucate a cosmonautilor (I). NASA era cat pe ce sa dea liber la vin
Cum suntem intr-o saptamana "cosmica" - la 16 iulie s-au implinit 50 de ani de la lansarea Apollo 11, misiune care a dus primii oameni pe Luna, iar pe 20 iulie se va implini o jumatate de secol de cand primul om a pus piciorul pe satelitul natural al Pamantului, iar in noaptea dintre 16-17 iulie a.c. a avut loc o eclipsa partiala de Luna (vizibila si din Romania), sa mai zabovim putin in spatiu si sa rasfoim meniul cosmonautilor.
De la Iuri Gagarin, primul om care a calatorit in spatiu, la 12 aprilie 1961, orbitand Pamantul, si pana la zborurile cosmice din zilele noastre, meniul cosmonautilor a suferit multiple modificari.
In principiu, mancarea cosmonautilor este, in continuare, gata preparata si ambalata dar, fata de anii 1960, oferta de astazi este mult mai variata si mai gustoasa.
Iuri Gagarin (1934-1968) a fost primul om care a mancat in spatiu, desi zborul lui a durat mai putin de 2 ore. Meniul lui Gagarin, ambalat in tuburi asemanatoare celor in care esta ambalata pasta de dinti, a constat dintr-un soi de terci din carne de vita, pateu de ficat si sos de ciocolata ca desert.
Primul american care a mancat in spatiu a fost John Glenn (1921-2016) care, la 20 februarie 1962, a orbitat Pamantul vreme de 5 ore. John Glenn s-a delectat cu o pasta din carne de vita si legume, compot de mere si a baut apa indulcita cu xiloza (o componenta a celulozei).
In anii 1960, foarte raspandit in meniul cosmonautilor americani a fost un praf solubil in apa, numit Tang, din care se obtinea un soi de bautura racoritoare. Tang nu a fost creat special pentru zborurile spatiale, iar succesul comercial al acestei pudre solubile a explodat dupa ce NASA a decis sa introduca acest praf solubil in meniul cosmonautilor.
Astronautii injectau apa cu ajutorul unei seringi intr-o punga ce continea praful solubil Tang, agitau si beau continutul cu ajutorul unui pai.
In cadrul programului Gemini al NASA, primul zbor cu echipaj uman a avut loc in anul 1965. Pentru acest zbor, NASA a pregatit un meniu compus din alimente deshidratate ambalate in pungi vidate. In spatiu, alimentele urmau sa fie rehidratate cu apa, apoi consummate.
Din meniul programului Gemini au facut parte oua omleta, creveti cu sos, pui cu curry, budinca de orez cu struguri, iar la capitolul bauturi au fost introduse cafeaua, sucul de struguri si laptele.
Desertul mai cuprindea si un soi de biscuiti dulci, in forma de cuburi, astfel incat sa poata fi mancati dintr-o singura imbucatura.
Pentru a evita ca biscuitii cu pricina sa faca firimituri, care ar fi putut afecta sistemele electrice si electronice ale navei, biscuitii erau infasurati intr-un fel de gelatina comestibila.
Astronautii care au zburat in cadrul misunilor Apollo (derulate pana in anul 1975), s-au putut considera niste rasfatati fata de predecesorii lor, in ceea ce priveste meniul pe care l-au avut la dispozitie.
Astfel, cei trei membri ai misiunii Apollo 11, Neil Armstrong , Buzz Aldrin ÅŸi Michael Collins s-au putut delecta cu mancare de vita cu legume, friptura de porc cu cartofi, bacon si suc de mere.
Tot cu prilejul acestei misiuni, NASA a luat in calcul si posibilitatea ca, din pricina unei defectiuni, capsula spatiala sa se depresurizeze, astfel incat cosmonautii sa fie nevoiti sa poarte intreg costumul de protectie, inclusiv casca. Pentru aceasta situatie, castile au fost prevazute cu un orificiu cu supapa in care putea fi montat un tub prin intermediul caruia cosmonautii ar fi putut sa manance.
Misiunea Apollo 15 (cea de-a cincea aselenizare reusita) a adus si o premiera in meniul cosmonautilor: hamburgerul.
Marea revolutie in meniul astronautilor era sa se produca in anul 1972, cand NASA a propus introducerea in lista de bucate spatiale a vinului. Informatia a ajuns la public si, confruntata cu protestele vehemente ale acestuia, NASA s-a vazut nevoita sa renunte la vin.
Va urma