Lungul drum al Bucurestiului catre Viena
calitate viatanivel de trai vienanivel de trai bucurestiapa calda bucuresticivilizatie romania
In fiecare an, 140 de orase din cat e lumea asta de mare sunt evaluate in functie de nivelul de trai, criminalitate, retele de transport, acces la educatie si sanatate, stabilitate economica si politica.
Anul acesta, clasamentul respectiv, realizat de The Economist's Intelligence Unit (EIU), a galonat, pentru a doua oara la rand, Viena cu titlul de cel mai bun oras pentru locuit din lume.
Nici mai mult nici mai putin, EIU considera - fundamentat si documentat - ca infrastructura Vienei, calitatea aerului, ofertele culturale, educationale si medicale sunt absolut perfecte, iar stabilitatea politica este de invidiat.
Asa se face ca Viena a obtinut 99,1 puncte, devansand Melbourne (98,4), aflat, ani de zile, in fruntea clasamentului, si Sydney (98,1).
Cu toate acestea, Australia si Canada au cate trei orase fiecare in primele 10, printre care se mai numara si urbe din Japonia (Tokyo si Osaka), in timp ce Copenhaga este pe locul noua. Din cauza numeroaselor proteste si conflicte de strada, Parisul a ajuns abia pe locul 25.
In acelasi timp, Londra si New York sunt trase in jos, pe locurile 48 si 58 de perceptia unui risc semnificativ de criminalitate si terorism si de infrastructuri supraaglomerate.
Oricum, e mult mai bine sa locuiesti peste Canalul Manecii sau peste Atlantic, si nu in ultimele ocupante ale clasamentului, Damasc (Siria), Lagos (Nigeria), Dacca (Bangladesh), Tripoli (Libia) si Karachi (Pakistan).
Revenind la Viena, topul EIU este la unison cu un alt studiu publicat in martie 2019, de compania de consultanta Mercer, care a pus Viena pe prima pozitie in clasamentul oraselor care ofera cea mai buna calitate a vietii din lume, pentru al zecelea an consecutiv.
In timp ce capitala Austriei conduce, practic, lumea civilizata, ce se intampla in capitala Romaniei, in acelasi an, 2019, si in acelasi secol, 21?
Pe langa traficul dement, poluare, praf, zgomot, strazi cu gropi, exista pericolul ca tevile si caloriferele bucurestenilor sa ramana reci precum le-a facut manufacturierul lor.
Asta pentru ca Elcen, compania care produce agent termic ar putea sa nu o mai faca, intrucat administratorul ei judiciar urmeaza sa convoace comitetul creditorilor pentru a decide daca producatorul de agent termic va opri livrarea catre Radet, incepand cu luna octombrie…
"Ca urmare a refuzului Primariei Municipiului Bucuresti de a plati subventia catre RADET, creantele curente neincasate de Elcen au ajuns la 217,5 milioane lei, din care 110,3 milioane cu scadenta de 90 de zile depasita. In aceste conditii, va informam ca Sierra Quadrant va convoca Comitetul Creditorilor Elcen, urmand ca acestia sa decida daca Elcen va sista livrarea agentului termic catre Radet", se arata intr-un comunicat al administratorului judiciar al Elcen, citat de Agerpres.
"Oprirea apei calde in Capitala este o masura extrema, pe care am incercat sa o evitam in permanenta. Am livrat agentul termic catre RADET, desi ELCEN nu era platita, sperand la nesfarsit ca doamna primar Gabriela Firea va intelege la un moment ca responsabilitatea ei numarul unu o reprezinta calitatea vietii cetatenilor. Se pare ca am fost niste naivi! Pentru ei, cetateanul este o notiune abstracta. Concrete sunt doar donatiile pentru biserici, reclamele platite din bani publici la TV pentru niste companii de stat care toaca sute de milioane de lei lunar, excursiile pentru pensionari si alte astfel de actiuni", a declarat Ovidiu Neacsu, partener fondator Sierra Quadrant, citat in comunicat.
De multi ani, romanii din vestul tarii, care nu s-au stabilit inca in strainatate, se duc la opera la Viena, nici macar la Cluj si cu atat mai putin la Bucuresti.
Daca vor sa faca niste cumparaturi mai de soi si mai ieftine decat in tara (!) se urca in masina, ies pe autostrada in Ungaria si, in doua ore sunt - fara nervi si fara efort - la unul dintre cele mai mari complexuri comerciale cu absolut de toate - de la haine de gala, la echipament de alergare, de la vesela de cristal, pana la echipament de vanatoare.
Cat de uniti sunt ei cu... tara, cu Bucurestiul pe care este posibil sa nu-l fi vazut/vizitat niciodata si la fel de posibil sa nici nu o faca vreodata? In schimb, Viena, capitala fostului imperiu este, cam in fiecare an, titular pe postul de orasul cu cea mai buna calitate a vietii din intreaga lume. In acelasi timp, in acelasi secol, in capitala Romaniei Mari, nu se stie daca va mai curge apa calda in chiuvete si cazi...
Ce masuri sa mai luati, dragi guvernanti, ca sa va mai tineti cetatenii intre granitele tarii sau sa-i aduceti inapoi, cand nici daca voiati sa ne alungati de aici nu v-ar fi iesit planul mai bine?
PS: Viena si Bucurestiul sunt cel mai strans si bine legate orase din Europa, din punct de vedere al numarului zilnic de curse aeriene. Totusi, cata distanta intre ele...
Foto: wikipedia