Lectiile iernii
iarna romaniadeszapezire romaniaoymyakontiberiu useriuyukon arctic ultra
In timp ce Parlamentul Romaniei fierbea la focul motiunii de cenzura, inceputul de februarie punea la rece coduri rosii si portocalii de viscol, in general, de vreme mai rea decat caderea guvernului.
Oricat de hamesiti, nici in acest an, lupii n-au mancat iarna - cel putin nu pe toata - asa ca, din nou, neaua a acoperit aproape intreaga Romanie.
Ca fapt divers, stihiile hibernale s-au dezlantuit pe 5 februarie, data la care, in calendarul sarbatorilor “funny”, este sarbatorita Ziua Pasionatilor de Meteorologie si, in acelasi timp, a prezentatorilor rubricilor de meteo de la televiziuni.
In ciuda avertizarilor emise de Administratia Nationala de Meteorologie, a fost sau nu luata, cam ca intotdeauna, tara noastra prin surprindere de caderile de zapada?
Unii spun ca da, altii ca ba, dar, pana sa ne punem de acord asupra chestiunii, in unele zone de ses, zapada a si inceput sa se topeasca.
In schimb, prin depresiuni, in noptile urmatoare, vor "sufla" niste temperaturi de minus 10, minus 15 grade Celsius, dupa ce, cea mai scazuta temperatura din noul an, de minus 32 de grade, a fost inregistrata, in noaptea de 5 spre 6 februarie, pe Varful Iezer din Pietrosul Rodnei.
Un mizilic, fata de ce au simtit pe pielea lor si pe hainele umplute cu puf de catre un roman pasionat de asta, si pe masina lor tot romaneasca, sotii Attila si Kinga Bertici, plecati in expeditie spre cea mai… racoroasa localitate locuita permanent de pe Terra, vestitul Oymyakon.
In oraselul din Yakutia, temperatura minima record, consemnata in luna ianuarie a anului 1924, a fost de minus 71,2 grade Celsius (la doar 18 grade de minimum istoric de dardaiala de pe Terra, inregistrat la o statie meteo din Antarctica), temperatura careia localnicii i-au dedicat mai multe monumente.
Porniti, pe 12 decembrie 2019, din Satu Mare intr-o calatorie de vreo 25.000 de kilometri, cei doi soti s-au intors acasa pe 28 ianuarie 2020, fara incidente majore, fara sa inghete nici ei, nici masina, si cu obiectivul atins.
Un alt temerar, Tiberiu Useriu a terminat, ieri seara, Yukon Arctic Ultra desfasurat in Canada, in apropierea Cercului Polar.
A termina ultramaratonul de peste 300 de mile - mai mult decat cea mai lunga autostrada romaneasca - este o performanta. A-l termina pe locul al doilea, asa cum a facut el, este aproape perfect.
A-l termina pe locul doi, in conditiile in care numai Useriu si invingatorul, elvetianul Fabian Imfeld, au reusit sa incheie ultramaratonul - dupa ce alti 19 concurenti au abandonat - este fabulos.
Daca, la ski, departajarea concurentilor se poate face la o sutime, la acest ultramaraton, elvetianul a terminat cursa in sase zile, 18 ore si doua minute, iar romanul in sapte zile si 33 de minute.
Potrivit lui Useriu, Yukon Arctic Ultra este o competitie mai dura decat 6633 Arctic Ultra, ultramaratonul pe care l-a castigat trei ani la rand.
Participand la ultramaratoane, Useriu promoveaza proiectul Via Transilvanica, lansat de Centenarul Marii Uniri, un traseu de 1.000 de kilometri, intins de la Putna, pana la Drobeta Turnu Severin, pe teritoriile a zece judete, menit sa promoveze zonele prin care trec.
Asadar, cam in fiecare an, niste oameni deosebiti si iarna insasi ne predau aceeasi si aceeasi lectie, dar depinde de noi ce si cat invatam sau daca invatam ceva.
Foto: facebook Attila si Kinga Bertici