La aproximativ 900 de ani lumina de constelatia Varsatorului ne mai priveste o Stea
descoperirecalea lacteeterrauniverspamantsteastea neutronicacarbonoxigensoarecercetatori
O noua descoperire mai ridica un colt din misterul surprizelor pe care Universul le-a pregatit pentru noi, pamantenii.
Este vorba despre o stea, din categoria piticelor albe, asemenea unui diamant urias in spatiu, si care are dimensiuni apropiate de cele ale Terrrei.
Compusa din carbon si oxigen, acest gen de stele se raceste treptat, urmand sa dispara peste cateva miliarde de ani. Aceasta stea este atat de rece insa incat carbonul din structura ei s-a cristalizat, dandu-i aspectul unui diamant gigantic.
Autorul descoperirii, David Kaplan, profesor la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee, a declarat ca aceasta formatiune este "un obiect cu adevarat remarcabil, mai ales ca acest tip de corpuri sunt atat de imprecise, incat e foarte greu sa poata fi depistate".
Pentru aflarea "giuvaerului stelar", echipa lui David Kaplan a fost ajutata de Green Bank Telescope (GBT), in cooperare cu National Radio Astronomy Obsrvatory (NRAO) si Very Long Baseline Array (VLBA).
Piticele albe sunt formatiuni compacte care provin din implozia unor stele de dimensiunea Soarelui, care si-au incheiat un ciclu de viata, formand apoi corpuri ce au aproximativ marimea Pamantului.
Daca "diamantul" nu s-ar fi aflat intr-un sistem binar, alaturi de o stea neutronica, ar fi fost aproape imposibil de identificat
Cercetatorii au calculat ca pitica alba ar avea cca 2700 grade Celsius, fata de centrul Soarelui, care este de 5000 ori mai fierbinte.
Este foarte probabil ca obiectul descoperirii sa aiba aceeasi varsta ca si Calea Lactee, aproximativ 11 miliarde de ani.