Inspiratia Zilei: 10 Cele mai frecvente greseli gramaticale pe care le fac si absolventii de facultate
inspiratia zileigreseli gramaticalegramatica
Atunci cand vorbim de exprimare corecta din punct de vedere gramatical, vom observa cu surprindere ca si persoanele cu studii superioare comit greseli, atunci cand ne asteptam mai putin. Pentru a nu face vreo gafa, e necesar sa cunoastem cele mai des intalnite greseli, pentru a ne asigura ca le evitam si ca transmitem corect mesajul pe care ni-l dorim.
Top 10 cele mai frecvente greseli gramaticale
1. "Decat" in loc de "doar" si "numai"
Una dintre cele mai des intalnite greseli gramaticale consta in folosirea adverbului "decat", in locul lui "doar"/ "numai" sau invers. Regula este simpla: "decat" se foloseste exclusiv in constructiile negative: "Nu a venit decat el", in timp ce "doar" si "numai" se folosesc in propozitiile afirmative: "Am doar trei caiete" / "Am cumparat doar un pix".
Corect: "Vad doar trei oameni".
Gresit: "Vad decat trei oameni".
2. Dezacorduri intre subiect si predicat
Probabil cea mai des intalnita greseala, dar si cea mai grava, tine de dezacorduri. Si nu vorbim aici de dezacordul intre un subiect simplu si predicat, confuzia intervenind in momentul in care subiectul este multiplu.
"Apa s-a varsat pe masa", aici subiectul simplu "apa" este acordat cu verbul la singular "a varsa". Pana aici, nimic greu.
In momentul in care avem "apa
sau ceaiul", vom folosi aceeasi forma de singular a verbului, pentru ca raportul dintre elementele subiectului multiplu se realizeaza prin coordonare disjunctiva (ori, sau). Dar atunci cand coordonarea termenilor este copulativa (adica prin "si"), vom acorda verbul la plural.
Corect: "Apa
si ceaiul" s-au varsat. "Apa sau ceaiul" s-a varsat.
Gresit: "Apa
si ceaiul" s-a varsat. "Apa sau ceaiul" s-au varsat.
Ca sa retinem aceasta regula, vom gandi logic: termenul de "sau" presupune ca actiunea verbului se rasfrange fie asupra unui subiect, fie a celuilalt, in timp ce conjunctia "si" presupune din start ca verbul prezinta actiunea realizata de subiectul multiplu.
3. "Asaza" NU "aseaza"
Verbul "a aseza" induce in eroare foarte multi vorbitori, chiar si pe cei absolventi de studii superioare. Putini oameni stiu faptul ca indicativul prezent al verbului "a aseza" este corect sub forma "asaza", nu "aseaza", desi ultima suna, intr-adevar mai bine.
Corect: "El asaza cartile in raft"
Gresit: "El aseaza cartile in raft"
4. "Voiam" NU "Vroiam"
O alta greseala frecventa este folosirea verbului "a voi", la indicativ perfect sub forma de "vroiam". Ca sa intelegem greseala, e nevoie sa stim ca vorbim de doua verbe complet diferite. Pe de-o parte "voiam", conjugat de la "a voi", pe de alta parte, verbul "vream" conjugat de la "a vrea".
Indicativul perfect pentru "a voi" este "voiam", iar pentru "a vrea" este "vream". Practic, puntem spune "Voiam sa-ti scriu" sau "Vream sa-ti scriu", dar nu puteam spune "vroiam sa-ti scriu", fiindca este gresit.
Corect: "Voiam sa ma suni". "Vream sa ma suni".
Gresit: "Vroiam sa ma suni".
5. "Datorita" in loc de "din cauza"
Aceste doua propozitii ridica probleme in exprimare foarte multor oameni. Trebuie sa retinem faptul ca "datorita" se foloseste doar in propozitii cu mesaj pozitiv, in timp ce "din cauza" se utilizeaza doar in constructiile unde mesajul nu este unul imbucurator, pozitiv, optimist.
Corect: "Datoria vointei, a castigat meciul". "Din cauza lipsei muncii, a pierdut meciul"
Gresit: "Datorita accidentului, omul este ranit". "Din cauza profesorului, copiulul a invatat matematica".
6. "Iti cer scuze", nu "imi cer scuze"
Nici a cere scuze nu este atat de simplu pe cat ne imaginam. Auziti frecvent sintagma "imi cer scuze" atunci cand cineva va greseste cu ceva? Ei bine, nu va cere dvs., ci lui insusi. Pentru a-si cere corect scuze fata de dvs., ar trebui sa spuna "va cer scuze", sau "iti cer scuze".
Pe de alta parte, scuzele nu se cer, ci se prezinta. Asa ca, mai corect spus ar fi "iti cer iertare" sau "iti prezint scuzele mele"
Corect: "Iti cer scuze". "Va cer scuze"."Va prezint scuzele mele", "Va cer iertare", etc.
Gresit: "Imi cer scuze".
7. "Merci" "vis-a-vis" "a propos" - gresit!
Mersi, vizavi, apropo. Oricat de pompos ar suna sa scriem "vis-a-vis" in loc de "vizavi", a doua forma este corecta. La fel si in cazul cuvintelor "merci" sau "a propos". Cuvintele au fost preluate in limba romana si aceasta este forma lor acceptata de dictionar.
8. Locatie inseamna inchiriere
Conform dictionarului, "locatie" inseamna inchiriere. Astfel ca nu vom spune "locatia mea este pe strada X" ci "locuiesc, lucrez, domiciliez pe strada X"
Nici "cautam o locatie unde sa ne distram in aceasta seara" nu e corect, decat daca nu cautam ceva de inchiriat. Astfel, vom spune ca suntem in cautarea unui loc destinat respectivei activitati.
9. "Ce-s cu astea aici?" in loc de "Ce e cu astea aici"
Nu, nu vom face un dezacord spunand "ce e cu astea aici", fiindca verbul "a fi" aici are inteles de "ce se intampla, ce se petrece". Deci, ce se intampla cu astea aici? Vorbind in termeni gramaticali, verbul are rol impersonal aici, deci forma corecta este de singular.
10. "Insumi" / "Insami"
Unii nu stiu sa utilizeze corect cele doua pronume. Forma corecta (la persoana I, masculin, singular) este: "eu insumi", in timp ce la feminin forma corecta este: "eu insami".
Femeile vor spune: "Eu insami i-am scris"
Barbatii vor spune: " Eu insumi i-am scris"
Ca sa retinem regula, ne gandim la provenienta pronumelui, de la "ins", in timp ce femeia e "insa", barbatul e "ins".
Speram ca v-au placut si va sunt de folos aceste notite!
Citeste si:
Provocarea principala a mediului de afaceri in 2019: Insolventa
Sursa foto: pexels.com