Inca un obiect folosit zilnic va fi INTERZIS, impreuna cu pungile din plastic
pungi plasticbetisoare de urechiinterdictiepoluaredeseuri plastice
In Romania, incepand cu 1 ianuarie 2019, va fi interzis comertul pungilor de transport, cu maner, din plastic subtire si foarte subtire, in incercarea de a stopa fenomenul poluarii cu deseuri plastice. Totusi, autoritatile nu se opresc aici. Executivul are in vedere si interzicerea betisoarelor de urechi.
Oganismele europene au transmis o directiva, care
interzice comercializarea pungilor de transport cu maner, din plastic subtire si foarte subtire. Parlamentul Romaniei a adoptat masura, ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019. Este important de precizat ca interdictia vizeaza numai pungile cu maner, nu si pe cele fara maner.
"Daca nu schimbam modul in care plasticul este produs si folosit, in 2050 oceanele vor contine mai mult plastic decat peste. Trebuie sa luam masuri pentru ca plasticul sa nu mai ajunga in apa, in mancarea si in organismele noastre.
Singura solutie pe termen lung este reducerea deseurilor din plastic, printr-o reciclare si o reutilizare sporite", a declarat prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabila.
Citeste si:
Masinile care polueaza vor putea circula numai noaptea prin Bucuresti
Se vor interzice si betisoarele de urechi
Din moment ce poluarea mondiala a atins un prag ingrijorator, aceasta masura nu va fi suficienta pentru a reduce semnificativ catitatile de deseuri in plastic, motiv pentru care, Marea Britanie propune si interzicerea betisoarelor de urechi.
"Deseurile plastice reprezinta una dintre cele mai mari provocari de mediu din lume, motiv pentru care protejarea mediului marin este central pentru agenda noastra", a declarat May joi la o intalnire a sefilor guvernelor din Commonealth.
Betisoarele de plastic sunt vizate in mod special, deoarece, impreuna cu pungile, formeaza cea mai periculoasa masa de deseuri plastice poluante. Betisoarele sunt adesea aruncate in vasul de toaleta, ceea ce duce la poluarea marilor si a oceanelor. De asemenea, fiind foarte mici, acestea ajung sa fie ingerate de animale, care mor din aceasta cauza.
Executivul Romaniei inca nu a prezentat o pozitie oficiala vizavi de aceasta masura a Marii Britanii, insa, cu siguranta, organismele europene o vor prelua o si vom fi si noi nevoiti sa o aplicam in curand.