In ultimii cinci ani, tara noastra nu a facut absolut nimic pentru a creste calitatea invatamantului, iar lucrul acesta va fi decontat in viitor
In anul 2015, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat un document intitulat "Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila". Conform documentului, "Agenda reprezinta un plan de actiune pentru oameni, planeta si prosperitate, prin care se urmareste consolidarea pacii universale si asigurarea unei libertati mai mari."
Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila isi propune atingerea, la nivel global, a 17 obiective pana in anul 2030.
Iata care sunt acestea: 1. Eradicarea saraciei in toate formele sale, pretutindeni; 2. Eradicarea foametei, asigurarea securitatii alimentare, imbunatatirea nutritiei si promovarea unei agriculturi durabile; 3. Asigurarea unei vieti sanatoase si promovarea bunastarii tuturor la orice varsta; 4. Asigurarea unei educatii echitabile, favorabile incluziunii, si de calitate si promovarea posibilitatilor de invatare pe tot parcursul vietii, pentru toti; 5. Obtinerea egalitatii de gen si emanciparea tuturor femeilor si fetelor; 6. Asigurarea accesului tuturor la serviciile de distribuire a apei si de salubrizare si gestionarea durabila a acestora; 7. Asigurarea accesului tuturor la servicii energetice fiabile, durabile, moderne si la preturi accesibile; 8. Promovarea unei cresteri economice sustinute, favorabile incluziunii si durabile, a ocuparii depline si productive a fortei de munca, precum si a unor conditii de munca decente pentru toti; 9. Dezvoltarea unei infrastructuri reziliente, promovarea industrializarii incluzive si durabile si incurajarea inovarii; 10. Reducerea inegalitatilor in interiorul tarilor si intre tari; 11. Dezvoltarea unor orase si asezari umane favorabile incluziunii, sigure, reziliente si durabile; 12. Asigurarea unor modele de consum si de productie durabile; 13. Luarea de masuri urgente pentru a combate schimbarile climatice si impactul acestora; 14. Conservarea si utilizarea durabila a oceanelor, marilor si resurselor marine pentru o dezvoltare durabila; 15. Protejarea, restaurarea si promovarea utilizarii durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabila a padurilor, combaterea desertificarii, stoparea si inversarea procesului de degradare a solului si stoparea declinului biodiversitatii; 16. Promovarea unor societati pasnice si favorabile incluziunii, pentru o dezvoltare durabila, asigurarea accesului tuturor la justitie si crearea unor institutii eficiente, responsabile si favorabile incluziunii, la toate nivelurile; 17. Consolidarea mijloacelor de punere in aplicare si revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabila.
Asadar, conform documentului elaborat de ONU in anul 2015, in anul 2030 oamenii ar urma sa traiasca in cea mai buna dintre lumile posibile.
Acest lucru nu se va intampla, insa, in pofida progreselor care s-au facut din 2015 si pana astazi in cele 17 directii de actiune anterior mentionate.
Per ansamblu, omenirea se misca mult mai incet catre societatea ideala descrisa in "Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila".
Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a publicat, recent, un studiu referitor la progresele facute, in cei cinci ani scursi de la adoptarea "Agendei" de fiecare stat membru al Uniunii Europene in cele 17 domenii mentionate.
Iata cum arata evaluarea Romaniei pentru fiecare dintre cele 17 obiective, exprimata in procente fata de progresul mediu inregistrat la nivelul Uniunii Europene.
La Obiectivul 1, progresul facut de Romania in ultimii cinci ani este cu 80% mai mic decat media progresului realizat in UE. Obiectivul 2: progresul Romaniei este identic cu media progresului la nivelul UE. Obiectivul 3: -50%; Obiectivul 4 -95%; Obiectivul 5 -18%; Obiectivul 6 - nu sunt date disponibile pentru Romania; Obiectivul 7: +22%; Obiectivul 8: -45%; Obiectivul 8: -45%; Obiectivul 9: -31%; Obiectivul 10 - nu sunt date disponibile pentru Romania; Obiectivul 11: -35%; Obiectivul 12: -20%; Obiectivul 13: -18%; Obiectivul 14: nu sunt date disponibile pentru Romania; Obiectivul 15: -15%; Obiectivul 16: -40%; Obiectivul 17: +38%.
Asadar, Romania este repetenta la 11 dintre cele 17 Obiective ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila, in vreme ce pentru 3 Obiective nu sunt date disponibile pentru tara noastra.
Cifrele de mai sus spun mult mai multe lucruri despre felul in care a fost guvernata tara noastra in ultimii cinci ani decat orice "Raport despre starea natiunii" prezentat de iluzionistii in comunicare de la Palatul Victoria.
Si o ultima observatie: in ultimii cinci ani, tara noastra nu a facut absolut nimic pentru a creste calitatea invatamantului (Obiectivul 4), iar lucrul acesta va fi decontat in viitor.
Sursa foto: pexels.com