In cadrul campaniei O padure cat o tara, 17 milioane de puieti vor fi plantati in aceasta toamna
campanie impadurireplantare paduripaduri romaniacampanii ministerul mediului
In cadrul unui eveniment care a avut loc in Padurea Pustnicu, de langa Bucuresti, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a anuntat ca 17 milioane de puieti vor fi plantati in cadrul editiei de toamna a campaniei nationale de impadurire "O padure cat o tara".
Judetele in care Romsilva va planta cei mai multi puieti sunt: Tulcea (peste jumatate de milion de puieti), Galati (430.000), Ialomita (370.000), Calarasi (200.000), Dolj (180.000), Braila (150.000), Vaslui (110.000).
Dintre acestia, peste un milion de puieti sunt de stejar, peste 700.000 de plop, 150.000 de salcie, frasin, artar si alte specii.
De asemenea, in cadrul acestei editii a campaniei, vor fi plantate paduri de la zero pe o suprafata de 1.100 hectare si vor fi completari pe o suprafata de peste 2000 de hectare.
In cadrul editiei de primavara a campaniei "O padure cat o tara", au fost plantate de la zero, la nivel national, 2.400 de paduri si completate alte 7.000 de paduri tinere.
Cele mai multe paduri plantate de la zero au fost in judetele: Suceava, Maramures si Sibiu.
"O padure cat o tara este mai mult decat o mare adunare de oameni care planteaza. Campania are in spate strategii silvice, prin care construim paduri puternice.
Am anuntat, in prima etapa a campaniei, plantarea a peste 50 de milioane de puieti. Cu toate ca am avut perioada de urgenta in mijlocul campaniei, am reusit sa plantam in primavara 33 de milioane de puieti.
Ne apropiem de partea a doua a campaniei O padure cat o tara si astfel, in octombrie - noiembrie, vom planta peste 17 milioane de puieti.
Daca, in primavara, ne-am concentrat pe zonele de munte si de deal, in toamna campania va ajunge in zonele de campie, in mod special in judetele deficitare in paduri", a declarat Alexe.
El a adaugat ca, in cadrul campaniei, vor fi realizate si lucrari de substituire, prin care vor exista paduri mai puternice decat acum.
"De exemplu, la Pustnicu, vrem sa readucem la viata padurile dominate de stejar. Acum avem, in aceasta zona, in jur de 75% tei, desi, candva, Codrii Vlasiei erau dominati de stejar.
Urmarim ca, prin lucrari de substituire, sa revenim la ce a fost odata, 75% stejar si restul alte specii, printre care si tei", a precizat ministrul.