Hartuirea sexuala la locul de munca: Timpul trece, problema ramane
hartuire sexualafemeilocuri de muncabirouviolsondaj
Recentul caz al raposatului prezentator de emisiuni BBC pentru copii, Jimmy Savile, in care acesta a fost acuzat de pedofilie, chiar la locul de munca, ridica semne de intrebare cu privire la hartuirea sexuala.
In istoria miscarii sale feministe, In Our Time, Susan Brownmiller a scris despre momentul in care termenul de "hartuire sexuala" a fost popularizat. Era mijlocul anilor '70 si un grup de femei activiste de la Universitatea Cornell din SUA s-a organizat pentru a "vorbi".
"Intimidarea sexuala", "Constrangerea sexuala" si "Exploatare sexuala la locul de munca", toti acesti termeni au devenit o obisnuinta, un flagel care trebuia tratat. Cu asta se confruntau femeile din toata lumea, care suportau glumele sefilor, un camuflaj pentru solicitarea de favoruri sexuale.
Laura Bates, fondatoarea site-ului Everyday Sexism, spune ca lucrurile nu prea s-au schimbat, din anii '70 si pana astazi. Site-ul ei le permite femeilor sa isi publice experientele si in decursul a sase luni, 7.500 de reprezentante ale sexului frumos au avut curaj sa dea curs solicitarii. "Miile de femei au experimentat hartuirea sexuala, sexismul si chiar unele cazuri de agresiune sexuala si viol", sustine Laura Bates.
Un studiu recent, realizat in randul a 3.400 de angajate, arata ca 50% dintre acestea au fost hartuite la locul de munca; 4 din 10 au fost atinse in moduri "nefiresti". Un sondaj din 2011, realizat de Washington Post si ABC News, releva faptul ca un sfert dintre femeile intervievate fusesera hartuite la birou.
Nu este suficient ca agresiunile sexuale inca se petrec la locul de munca, indiferent de era in care ne aflam; astfel, tehnologia a creat noi forme de hartuire; in decursul a sase luni, a primit si analizat mii de emailuri abuzive, care cuprndeau inclusiv amenintari cu violul si chiar moartea.
"Exista acea mentalitate, potrivit careia femeile trebuie sa indure situatia si sa taca", a declarat Bates. "Li se spune ca se plang, ca sunt prea rigide, ca este vina lor. Cred ca femeile inca se situeaza intr-o pozitie inferioara, din care nu pot vorbi deschis despre asemenea experiente ingrozitoare".
(via the guardian)