Gradul de confort al omenirii se imbunatateste de la o generatie la alta. Cat va mai dura acest proces?
saraciebogatienivel de trai
Cel mai sarac om din ziua de azi traieste mai bine decat cel mai bogat om de acum 150 de ani. Desigur, e o afirmatie un pic exagerata, dar nu foarte departe de adevar. Ganditi-va ca practic oricine, in ziua de azi, chiar daca nu dispune de cine stie ce posibilitati materiale, tot isi permite un telefon mobil, un televizor sau un frigider, ca sa nu mai spunem ca are lumina electrica in casa, apa potabila la orice ora si canalizare. Lucruri la care bogatii de acum 150 de ani nici macar nu visau.
E evident ca traversam o perioada in care nivelul de trai creste in mod constant. Individul mediu de azi, la nivel mondial, traieste mai bine decat traiau parintii lui, iar fata de bunicii sau strabunicii lui nici nu incape comparatie, in special in ceea ce priveste mijloacele de comunicare, transport sau divertisment.
Si partea interesanta e ca tot acest progres ni se pare normal, de la sine inteles, cand de fapt nu este deloc asa. Acest progres (constant) are loc doar de vreo 250 de ani incoace, de cand a inceput Revolutia Industriala. Pana atunci oamenii au trait timp de mii de ani fix la fel, gradul de confort de pe vremea lui Napoleon nu diferea de cel de pe vremea lui Aristotel.
Pe vremuri, nu era practic nicio diferenta daca te nasteai in 1350 sau 1750, viata era cam aceeasi. Pe cand astazi conteaza si un interval de doar cateva zeci de ani. Amintiti-va cum era viata in anii ‘90, fara telefonie mobila, Internet si comert online, si cum e viata din ziua de azi cand putem afla orice informatie si putem comanda/plati/obtine orice din cateva atingeri ale ecranului smartphone-ului.
Traim vremuri spectaculoase. Totul se schimba cu repeziciune, intr-un ritm din ce in ce mai alert generat si alimentat de aparitia noii vedete a tehnologiei, Inteligenta Artificiala. Cine stie unde ne va duce aceasta si cum va arata omenirea peste un secol? Nu stim. Dar ce stim cu o mare doza de certitudine este ca, la modul cum evolueaza (deja) lucrurile, Inteligenta Artificiala va deveni si ea un reper istoric, asa cum a devenit Revolutia Industriala din urma cu cateva sute de ani.
Insa, atentie, nimic nu garanteaza ca acest nou reper istoric (aparitia IA) nu va fi unul negativ. Noi ne inchipuim acum ca Inteligenta Artificiala ne va aduce doar beneficii, impartite in mod echitabil tuturor. Ne inchipuim ca, gratie IA, vor disparea bolile, toate activitatile (din industrie, agricultura, transporturi etc.) vor fi optimizate, resursele planetei vor fi gestionate mai eficient si gradul general de confort va atinge cote nebanuite.
Doar ca, daca ne uitam la filmele SF si la viitorul pe care il infatiseaza ele, vedem cu totul altceva: ba o lume in care Inteligenta Artificiala se afla in mainile unor corporatii atotputernice si e utilizata pentru supravegherea, tinerea sub control si exploatarea celor multi, ba o lume in care Inteligenta Artificiala o ia razna si incepe sa il perceapa pe om ca inamic, ba o lume in care Inteligenta Artificiala se dezvolta atat de mult incat se transforma in ceva de neinteles pentru om etc.
Sunt scenarii care nu mai au nicio treaba cu cresterea gradului de confort. Si care, sa recunoastem, nu sunt deloc improbabile.
Sursa foto: www.pexels.com