General Electric (GE) va fabrica piese de avioane cu ajutorul imprimantelor 3D
gegeneral electricprinting3dimprimante 3dpiese avioane
GE doreste sa fabrice peste 85.000 de duze de combustibil pentru noile sale motoare cu reactie Leap si investeste masiv in tehnologia imprimarii 3D. In mod obisnuit, duzele sunt realizate din 20 de componente diferite. Cunoscut si ca procedeul de constructie cu ajutorul aditivilor, printing-ul 3D poate produce aceste componente intr-un singur corp de metal, prin aplicarea succesiva a mai multor straturi de materiale. Procesul este mai eficient si ofera o mai mare flexibilitate in privinta designului, precizeaza GE. Produsul finit este mai fiabil si chiar mai usor, suportand, de asemenea, temperaturi mai ridicate in interiorul motorului. Exista insa o problema: Tehnologia actuala a imprimantelor industriale 3D nu este suficient de matura, pentru a furniza o productie de serie pentru GE, la un pret bun.
"Cu tehnologia de astazi, am avea nevoie de prea multe masinarii", cam 60-70 de unitati, a declarat Greg Morris, directorul departamentului de 3D printing de la GE Aviation. Morris s-a alaturat companiei in 2012. GE asteapta aparitia unor imprimante 3D cu o capacitate de 3-4 ori mai mare decat in prezent.
In cadrul unei investitii de 3,5 miliarde dolari in tehnologia aerospatiala, GE precizeaza ca va investi zeci de milioane de dolari in dezvoltarea imprimarii 3D, in urmatorii cinci ani, va tripla personalul de 70 de angajati care alcatuieste staff-ul diviziei 3D si va extinde capacitatile fabricii sale.
Cele 85.000 duze de combustibil sunt corespunzatoare unor comenzi de motoare care vor intra in productie de serie in 2015.
Procedeul imprimarii 3D a fost folosit inca din anii '80 la fabricarea machetelor. Pe masura ce tehnologia a avansat, 3D printing-ul s-a transformat intr-un vis realizabil. In prezent, Boeing foloseste acest procedeu pentru a construi componentele din plastic ale sistemului de aclimatizare din avioanele sale 787 Dreamliner.
GE estimeaza ca tehnologia 3D printing va inregistra vanzari de 6 miliarde dolari in 2017. Vanzarile de imprimante 3D si servicii aferente au crescut cu 29% in 2012, la 2,2 miliarde dolari, informeaza Wohlers. GE, Siemens si Rolls-Royce vor investi masiv in aceasta noua tehnologie.
"Colaboram excelent cu GE, la toate nivelurile", a declarat CEO-ul 3D Systems, Avi Reichental.
Pretul actiunilor 3D Systems s-a dublat in 2013, in timp ce actiunile unui alt jucator important al pietii imprimantelor 3D, Stratasys, au crescut cu 59%.
Extinderea utilizarii imprimantelor 3D ii va oferi GE-ului ocazia de a reprezenta un etalon in cresterea industriei. "In acest moment, nu exista un lant de aprovizionare in zona 3D printing-ului. GE va contribui la dezvoltarea acestuia", a declarat Morris.